Regisztráció és bejelentkezés

Műholdfedélzeti szélessávú spektrumanalizátor

Korábbi űrmissziók során, a SMOG-P és ATL-1 projektek keretében, készültek mérések a Földet körülvevő rádiófrekvenciás szennyezettségről, illetve a jelenleg is üzemelő SMOG-1 által történnek mérések mind a mai napig. Ezen műholdak fedélzetén egy-egy spektrumanalizátor kapott helyet, amely a földfelszíni digitális műsorszórók sávját monitorozta, alacsony Föld körüli pályán. Pontosabban 460MHz és 860MHz közötti frekvenciákon méri az űrbe kijutó rádiófrekvenciás jelek erősségét.

Dolgozatomban egy új, szélesebb spektrumot lefedő mérőrendszert mutatok be. Ez az új spektrumanalizátor hatszor szélesebb sávban képes vizsgálni a rádiófrekvenciás jelek erősségét, 30MHz-től egészen 2600MHz-ig. Ebbe beletartoznak televíziós és rádiós műsorszórók, rádióamatőr frekvenciák, vezetéknélküli adatátviteli rendszerek által használt frekvenciák vagy akár telekommunikációs eszközök frekvenciái. Ezen eszközök fedőtérerősséget hozhatnak létre, ezzel akadályozva a műholdakkal való kommunikációt, így jóval nagyobb teljesítmény szükséges adó oldalon a műholdakkal való stabil kommunikációhoz.

A fent bemutatott új spektrumanalizátor egy 3PQ méretű (5cm x 5cm x 15cm) műhold fedélzetére készül. A műhold kis mérete nagyban nehezíti a tervezést, hiszen nem készíthető tetszőleges méretű eszköz, illetve szem előtt kell tartani az alacsony fogyasztást, a melegedés elkerülése érdekében.

szerző

  • Nagy Dominik Gábor
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Dudás Levente
    egyetemi adjunktus, Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

helyezés

Jutalom