Regisztráció és bejelentkezés

Elosztott főkönyv alapú rendszerek szolgáltatásbiztonságra tervezése

A blokklánc és elosztott főkönyv alapú rendszerek elsődleges képessége, hogy kiemelkedően magas integritású adattárolást tesznek lehetővé, egy központi megbízható fél szükségessége nélkül. Egyre gyarapodó bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy koránt sem triviális mérnöki feladat további extrafunkcionális követelmények garantálása, mint az elérhetőség vagy a megbízhatóság. Ez különösen igaz célzottan egy konzorcium számára tervezett és konfigurált hálózatok esetében és vállalatközi kooperációt támogató rendszereknél. A blokkláncokra telepített okos szerződések pedig különleges kihívást jelentenek: a hibatűrő és támadások ellen védekező konszenzus protokollok nem óvnak ezek potenciális hibái ellen, és a fejlesztési szakaszban alkalmazható hibatűrő és hiba-eltávolító megoldások még nem tekinthetők érettek.

Másrészről a jogosultsághoz kötött konszenzust alkalmazó, korlátozott hozzáférésű, végrehajtás-sorrendezés-validálás alapú blokklánc platformokat, mint például a Hyperledger Fabricot, lehet extra-funkcionális követelmények mentén tervezni és konfigurálni, és számos futásidejű szolgáltatásbiztonsági mechanizmust kínálnak. Az ismert alkalmazások azonban nem használják ki ezeket, nem fektetnek hansúlyt ezen aspektusokra.

Munkámban a Hyperledger Fabric belső hibamódjairól adok újszerű, szisztematikus áttekintést, megvizsgálom annak hibatűrő képességeit és bemutatom azokat az ismert hibatűrési mintákat, melyek alkalmazhatóak benne. A használt védelmek hatékonyságának kiértékelésére a modern kvalitatív hibaterjedés-analízis (EPA) módszerét javaslom, illetve demonstrálom egy prototípus segítségével.

Az n-verziós programozás olyan szolgáltatásbiztonsági technika, amely kifejezetten jól alkalmazható Hyperledger Fabricban. Két architekturális mintát javasolok a bevezetésére és megvizsgálom a megnövekedett szoftverdiverzitás várható hatásait a hibatűrésre, elérhetőségre és integritásra.

szerző

  • Péter Bertalan Zoltán
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kocsis Imre
    adjunktus, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

II. helyezett