Regisztráció és bejelentkezés

Mozgó ügynök stratégiák hálózatmenedzselésre játékelméleti alapokon

Az IOT terjedésével egyre nagyobb és nagyobb hálózatok jönnek létre világszerte. A hálózatokat alkotó elemek karbantartása, rendeltetésszerű működtetése egyre nehezebbé válik a hagyományos hálózatmenedzselési eszközökkel. A dolgozatomban az egyik feltörekvő, új menedzsment módszert az elosztott hálózat alapú, mozgó ügynökök segítségével megvalósított rendszert mutatom be.

Az értekezésemben ismertetem a mobil ügynökök alap koncepcióját és, hogy miért érdemes alkalmazni őket. Ezenfelül betekintést nyújtok a Neumann János által megalkotott játékelméletbe, és hogy az ebben definiált eszközök miként segíthetnek a hálózatmenedzselésben felmerülő kérdések megválaszolásában.

A munkám során egy szimulációs keretrendszert valósítottam meg, melyben játékelméleti paradigmák alapján működő mobil ügynököket alkalmazok egy általam generált elosztott hálózat menedzsmentjének ellátására. A dolgozatom részét képezi a szimulációs keretrendszerhez választott eszközök bemutatása és kiválasztásuk indoklása, illetve ismertetem magát a szimulációt és annak alkotó elemeinek működését.

Végül a megírt szimulációs keretrendszerben méréseket végeztem és az ezek során gyűjtött eredményeket és azok kiértékelését ismertetem.

szerző

  • Szabó Ákos Bálint
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Imre Sándor
    egyetemi tanár, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

Jutalom