Regisztráció és bejelentkezés

Napi életvitel eseménysorának szimulálása

Az informatikával segített életvitel (Ambient Assisted Living) napjainkban egy sokak által kutatott téma. Az informatika rohamos terjedésével az intelligens eszközök és megoldások megjelentek a hétköznapi életben is a munkahelyi és az otthoni környezetben. A két legnagyobb (otthoni) alkalmazási terület az otthonautomatizáláshoz, illetve a minőségi életvitel támogatásához kötődik. A mi dolgozatunk az utóbbi témakörhöz tartozik. Elsősorban egyedül élő, idős emberek cselekvéseinek monitorozása, rendkívüli események felismerése, pl.: elesésdetektálás, főzés után továbbra is égő gáztűzhely, betörés. Ha ezeket az eseményeket fel tudjuk ismerni, életeket menthet, ha az ágens ilyenkor azonnal értesít egy hozzátartozót vagy a segélyhívót.

Megfelelően működő intelligens ágensek készítéséhez sok - lehetőleg valós környezetben mért - adatra van szükség. Azonban sok ember nem szeret kísérleti alany lenni, ráadásul az adatok gyűjtése nagyon lassú drága (a lakás szenzorokkal való ellátását igényli).

Erre egy megoldást kínál a szimuláció. Mi is ezt az utat követjük, szimuláljuk egy egyedülálló ember napjait egy megfelelő absztrakciós szinten. Erre azért van szükség, mert egy túlzottan részletekben elmerülő szimulátor túlságosan komplexszé válik, kezelhetetlen és lassú lesz. Fontos azonban nem elnagyolni a tevékenységeket, mert akkor a szimulátor elveszti hitelét, és valótlan adatok keletkeznek.

Természetesen mivel egy ember egy lakásban él, a szimulátorban is szükséges ezt az életteret megalkotni. Erre a legalkalmasabb egy alaprajz, melyen jelöljük még a bútorok, berendezések, lámpák és szenzorok helyeit.

Az ADL (Activites of Daily Living – Mindennapi Élet Tevékenységei) modellezésének vannak bizonyos követelményei. Fontos hogy a modell (esetünkben szimulátor) valós tevékenység-sorokat írjon le. Ide tartozik a napi rutin, ami annál jelentősebb, minél inkább idősödik egy ember, illetve fontos, hogy legyenek benne változatos események, mert egy hét nem egy nap ismétlése hétszer. A hétköznapokon és a hétvégéken, de akár a hét minden egyes napján is lehet, hogy az alanynak más a napi rutinja, ezt is megfelelően kívánjuk szimulálni. A cselekvések továbbá függnek az ember korától, nemétől, jellemétől is.

A realitás mellett fontos, hogy képes legyen szélsőséges események generálására, melyek soha vagy nagyon ritkán következnek be. Ilyenek például a balesetek, veszélyhelyzet. Számunkra ez nagyon fontos, hiszen az ágens, amit tanítunk, pontosan azért készül, hogy ezeket a helyzeteket felismerje és beavatkozzon.

A szimulátor működése során továbbá figyelembe kell venni azt, hogy az ember általában blokkosítja a napi tevékenységeit (pl. reggel, délelőtt, ebédidő stb.), de ezeken belül nem feltétlen ugyanabban a sorrendben végzi el cselekvéseit, hanem ezek sorrendje változhat, ahogyan hosszuk is.

szerzők

 • Vankó Dániel Gábor
  Mérnök informatikus szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)
 • Tősér Ádám
  Mérnök informatikus szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulens

 • Dr. Pataki Béla
  egyetemi docens, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék