Regisztráció és bejelentkezés

On-line aláírás-hitelesítési algoritmusok vizsgálata

Felgyorsult, digitalizált világunkban, ahol a papíralapú szerződéseket, egyéb dokumentumokat egyre szélesebb körben váltják fel azok elektronikus megfelelői, természetesen merül fel az igény az aláírás-hitelesítés automatizálására. Célunk korlátos időn belül, minél nagyobb biztonsággal programozott döntést hozni egy-egy kézi aláírás eredetiségéről.

Az aláírások két eltérő módon állhatnak rendelkezésünkre, miszerint tárolhatjuk a kézzel írt aláírásoknak a képét vagy egy digitális segédeszköz használatával rögzített, több dimenziós adathalmaznak is tekinthetjük őket. Eszerint a tématerületet off-line és on-line alterületekre bonthatjuk.

Jelen dolgozat az on-line területtel foglalkozik, azon belül is DTW (Dynamic Time Warping) algoritmus használatán alapúló hitelesítési módszerekkel. A dolgozat célja hitelesítést befolyásoló tényezők vizsgálata, úgymint a felhasznált leíróparaméterek megválasztása, a határérték meghatározásának módja vagy a hasonlóság leírására szolgáló különböző algoritmusok alkalmazása. A vizsgálatok törekvése a befolyásoló tényezőkről és azok összefüggéséről olyan képet adni, mely jó kiindulási alapot jelent aláírás-hitelesítő rendszerek tervezéséhez.

szerző

  • Szücs Cintia Lia
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kővári Bence
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

II. helyezett