Regisztráció és bejelentkezés

Mobil eszközökön futó illesztőprogram és arra épülő alkalmazás fejlesztése non-invazív agyi szenzorrendszerhez

Az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Természettudományi Kutatóközpontja (ELKH TTK) és a MindRove Kft. együttműködésével fejlesztés alatt álló neuro-fejpánt non-invazív módon, a fejbőrre helyezett vezető szövet elektródok segítségével méri a felhasználók agyának elektromos aktivitását. Az elektroencefalográfiai (EEG) szenzorrendszer első sorban az agykéreg centrális és parietális területeiről származó potenciálváltozásokat méri. Lehetséges felhasználási területeihez tartoznak az elektronikus eszközök gondolattal, például elképzelt mozgásokkal történő irányítása, a neurológiai visszacsatolás (NeuroFeedback). A neurális interfész jelenleg Windows és macOS operációs rendszereket futtató számítógépekkel kompatibilis, előnyös lenne azonban, ha mobil eszközökre – mobiltelefonokra, táblagépekre – is lehetne a neuro-fejpántra épülő applikációkat fejleszteni, lehetővé téve ezzel, hogy a felhasználók szélesebb körben alkalmazhassák azt.

Elsődleges célom egy olyan szoftveres infrastruktúra kialakítása Android környezetben, amely a MindRove neuro-fejpánt által mért agyi jelek WiFi kapcsolaton keresztül történő fogadására, tárolására, feldolgozására és megjelenítésére alkalmas, mely felhasználható a felhasználó agytevékenységének visszajelzésre, azaz neurológiai visszacsatolásra. Ezen kívül alapként szolgálhat összetettebb mobil alkalmazások (pl. elektromos tolószékek, robotkezek vezérlése) és offline adatelemzést igénylő kutatások (pl. alvásmonitorozás, stressz faktorok detektálása) fejlesztéséhez.

A szoftverrendszer az Android Studio fejlesztői környezetben készült, Java nyelven. Az adatok fogadása Wifi csatornán, UDP protokoll szerint történik. A jelfeldolgozó szoftvermodul többek között az EEG jelek esetében releváns, különböző frekvenciasávokban domináns agyhullámok (alfa, béta, gamma, delta, théta) valós idejű mérését teszi lehetővé.

szerző

 • Bársony Georgina Eszter
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Márton Gergely
  Tudományos munkatárs, ELKH Természettudományi Kutatóközpont (külső)
 • Dr. Szlávecz Ákos
  egyetemi docens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom