Regisztráció és bejelentkezés

Hálózati hatások kivédése felhő alapú alkalmazások számára.

Napjainkban a szolgáltatások jelentős részét felhőbe telepített kiszolgálók biztosítják. Amennyiben a szolgáltatás igénybevétele hosszabb ideig tartó kapcsolat meglétét követeli meg, a hálózatban történő változások ellenére biztosítani kell a felhőbe továbbított adatcsomagok ugyanahhoz a kiszolgálóhoz történő eljutását. A gyakorlatban használt bonyolult felhő alapú megoldások egyik eleme a forgalmat a kiszolgálók közt megosztó terheléselosztó.

A terheléselosztók előnyös tulajdonságai mellett gyakran megváltoztatják a forgalmi útvonalakat, ami a fentebb említett kapcsolatok megszakadását okozza. A dolgozatunkban a felhő alapú rendszerekben gyakran használt terheléselosztók által okozott negatív forgalmi hatást, a kliensek és kiszolgálóik közti kapcsolatok megszakadását elkerülő megoldást dolgoztunk ki és értékeltük annak teljesítményét.

A munkánk során az egyenlő költségű többutas (Equal Cost Multipath – ECMP) megoldás hatásait vizsgáltuk. A kiszolgálókat Kuberentes alapú felhő rendszerekbe telepítettük és terveztünk egy megoldást, amely egy ilyen felhő rendszerben képes megvédeni a kiszolgáló kapcsolatait. Megoldásunkat megvalósítottuk, építettünk egy teszthálózatot és mérések segítségével értékeltük annak teljesítményét.

szerzők

 • Kovács Levente Tamás
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kocsis Richárd
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Simon Csaba
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Maliosz Markosz
  docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

Jutalom