Regisztráció és bejelentkezés

Function as a Service alapú drónvezérlő alkalmazás

A felhő alapú számítástechnikában központi számítási erőforrások megosztottan használhatóak szolgáltatásként. Ennek többféle szolgáltatási modellje van, amelyek közül az egyik folyamatosan fejlődő modell a szerver nélküli számítások, ahol virtuális infrastruktúra kiépítése és menedzselése nélkül (vagyis ahol a szerverek és a skálázási funkciók a felhasználók elől rejtve maradnak) vehetők igénybe alkalmazás funkcionalitások szolgáltatásként (Function as a Service – FaaS).

A FaaS-nak, mint felhő szolgáltatásnak olyan további előnyei vannak, mint például a rugalmas skálázhatóság és az igényekhez igazodó kiszolgálási teljesítmény. Segítségével az eszközök széles köre számára lehet szoftveresen megvalósított szolgáltatásokat nyújtani, amely a korábbi, hardverhez kötött megoldásokhoz képest sokkal rugalmasabb. A szoftverizáció által a működést gyorsan lehet adaptálni a változó feladatokra. Ezek az előnyök teszik vonzóvá például egy robot vagy drón vezérlését felhőből. Ugyanakkor, egy ilyen megvalósítás előnyei mellett egyes szolgáltatások, mint például a valós idejű vezérlés, megköveteli az alacsony késleltetés biztosítását is.

Dolgozatban áttekintést adok a technológiákról, megtervezem és bemutatom, hogy miként építhető fel FaaS függvények segítségével egy komplex hálózati szolgáltatás, amely a drónvezérlést biztosítja. A vezérlés során meg kell oldani a drón adatainak lekérdezését, helyrajzi pozíciójának menedzselését, illetve irányítását. A drónból beérkező adatok: egy videófolyam, valamint a szenzor adatok, amelyeket feldolgozok FaaS függvényekkel. A videofolyam feldolgozása során az előre meghatározott címkéket (ArUco kódokat) azonosítok és azok alapján számolom ki a drón helyzetét, valamint meghatározom a drón továbbhaladási irányát. Továbbá, a szenzor adatok monitorozása alapján, jelentős eltérések esetén korrigálom a drón pozícióját.

A megvalósított szolgáltatást egy általam telepített nyílt forráskódú FaaS rendszerben tesztelem és mérés alapú vizsgálatokkal értékelem a teljesítményét. A munkám során bemutatom a FaaS alapú drónvezérlés megvalósíthatóságát, elemezem a teljesítménybeli szűk keresztmetszeteket és felvázolom a továbbfejlesztés lehetséges irányait.

szerző

 • Zsámár Olivér
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Maliosz Markosz
  docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Simon Csaba
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék