Regisztráció és bejelentkezés

Adatvezérelt eszköz-menedzsment az ipari digitalizáció többszereplős folyamataiban

Mint az lassan köztudott, a globális tendenciákat elemző szakértők szerint a negyedik ipari forradalom korában élünk, ugyanis a gyártás digitalizációja a gőzhajtás, a villamosság vagy az automatizáció alkalmazásához mérhető fellendülést eredményez a gazdaságban. Végigtekintve a szerteágazó területeken, szembetűnő a hardveres és szoftveres újítások bősége az ipari szektor minden szegmensében (moduláris vállalatirányítási rendszerek, intelligens raktár üzemeltetési és szállítási rendszerek, szenzorhálózatok, teljes termékéletciklus követés), ami valóban elősegíti az alapvető változást, azonban még jelentős kihívások leküzdésére lesz szükség ahhoz, hogy általánosságban véve forradalmi megújulásról beszélhessünk. Az elkövetkező évtizedekben ugyanis nem lesz elegendő az új technológiák bevonása a gyártási folyamatokba, hanem lépéseket kell tenni a kiépített rendszerek közötti együttműködés kialakítására, a különböző funkciókat ellátó modulok hálózatba szervezésére.

Dolgozatomban az ipari szegmenst átfogó digitalizáció kereteit kívánom felvázolni, amely magában foglalja mind a vertikális, mind a horizontális integráció témakörét. A vertikális integráció alapja az, hogy a folyamatokat elemző és szabályzó vállalatirányítási rendszereknek együtt kell működni a döntésekhez adatokat szolgáltató, monitorozási feladatokat ellátó raktár-menedzselő kiberfizikai rendszerekkel. A horizontális integráció lényege pedig az, hogy az ipari szereplők partnereikkel globális, szolgáltatás orientált architektúrához csatlakoznak, amely megteremti mind a termékeikre és erőforrásaikra alapozott közös piacot, mind az áru- és információcsere biztonságos kereteit.. Az integráció előzőekben vázolt megvalósulása utat nyit a folyamatok magasabb szintű szabályozására és a szegmentáltság okozta veszteségek leküzdésére (párhuzamosságok kiszűrése, kapacitások összevonása).

Dolgozatom második felében a koncepció gyakorlati megvalósításával foglalkozom, amely két fontos területre osztható. Egyrészt megtervezem és összeállítom egy intelligens raktár-üzemeltetési rendszer fő elemeit. A tervezést az ipari igények felmérésére alapozom, amelyeket egy esettanulmány formájában elemzek. A műszaki kivitelezés tekintetében mérésekkel vizsgálat alá vetem az UWB és RFID alapú raktár-menedzselés témakörét. A mérések fő célja a termékek helyét és mennyiségét rögzítő beltéri pozícionáló rendszer megbízhatóságát és pontosságát vizsgálja különböző szenzoros támogatás mellett. A kivitelezés másik fontos pontja az üzleti partnerek közötti biztonságos és megbízható együttműködés kereteit megteremtő technológiák alkalmazása: dolgozatomban értékelem a blockchain alapú okos szerződések megvalósításának lehetőségét és a különböző szereplők Arrowhead keretrendszeren keresztül történő összekötésének lehetőségeit.

szerző

 • Vida Gergely Bernát
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Varga Pál
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Frankó Attila Ernő
  egyetemi tanársegéd, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett