Regisztráció és bejelentkezés

Virtuális hálózati funkciók szolgáltatásláncának sebezhetősége és rendelkezésre állása

Az adatátviteli technológiák fejlődésével egyre nagyobb kapacitást és gyorsabb információ továbbítást várunk el az adathálózati komponensektől. A megnövekedett igények miatt a komponensek folyamatos intenzív igénybevételnek vannak kitéve, ami a meghibásodás valószínűségének emelkedését eredményezheti. Ebből adódóan kulcsfontosságú ismerni az adott hálózatot érinthető hibák bekövetkezésének valószínűségét, valamint hatásukat a hálózat rendelkezésre állására a javítás hatékonyságának növelése érdekében. A hibák elkerülése érdekében célunk úgy megtervezni egy adatközpontot, hogy az minél ellenállóbb, alkalmazkodóbb legyen a komponenseinek meghibásodása esetén, hogy a felhasználóinak a lehető legmegbízhatóbb szolgáltatást nyújtsa.

Munkám során már meglévő adatközpont topológiákból kiindulva célom annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy lehetséges-e ezen topológiák szerverein virtualizáció segítségével egyértelműen előnyös és hátrányos szolgáltatásláncokat konstruálni, illetve megállapítani ezek rendelkezésre állását, vagyis azon hibaállapotok valószínűségének összegét, melyekben egyszeres vagy többszörös hibák hatására a szolgáltatáslánc, alternatív útvonal hiánya miatt, végérvényesen szétszakad.

A topológiák vizsgálatához elsősorban szimulációs eszközöket használtam olyan jellemzők előállítására, amelyek egyértelműen jellemzik az adott topológia viselkedését. A munka célja, hogy az elemzési eredmények olyan javaslatokat alapozzanak meg, amelyek segítségével hibákkal szemben ellenállóbb szolgáltatásláncok megvalósítására képes adatközponti hálózatokat lehessen kialakítani.

szerző

  • Szilágyi Nándor
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Jakab Tivadar István
    címzetes docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék