Regisztráció és bejelentkezés

NaF FAM kesztyűk degradációs mechanizmusainak feltérképezése

Bár a vezetőképes kesztyűknek több alkalmazási területe is létezik, a nagyfeszültségű technika és a villamos energetika leginkább a feszültség alatti munkavégzés során használja ezeket a ruhadarabokat. Ellentétben a középfeszültségen használatos szigetelő anyagú FAM kesztyűkkel, nagyfeszültségen a potenciálon végzett munka módszere az elterjedt, így jó vezetőképességű szálakkal is rendelkező textíliából készülnek ezek a ruhadarabok. Ezeket szabványos előírás szerint periodikus vizsgálatoknak kell alávetni a ruha egyéb részeivel együtt, hogy az állapot folyamatosan ellenőrizhető legyen. Azonban egyes felhasználási helyekről olyan visszajelzés érkezett, miszerint az első ilyen vizsgálatkor már jóval a határértéket meghaladó ellenállást volt mérhető.

Bár méretéből fakadóan alacsonyabb gyártási költséggel rendelkeznek az ilyen kesztyűk, mint egy teljes feszültség alatti munkavégzéshez használt védőruha, nem kívánatos a túl gyakori cseréje a felhasználó szempontjából. Kiterjedt diagnosztikai vizsgálatukkal lehetségessé válik a hibaokok feltárása. Ezt követően a degradáció szempontjából kritikus felhasználási szakaszt behatárolva a jövőben hosszabb eszközélettartammal és alacsonyabb költségvonzattal történhet a munkavégzés folyamata.

A kiugró értékeket okozó hatások felderítésének érdekében számos tényezőt meg kell vizsgálni, melyek nincsenek rögzítve a szabványos vizsgálatokban. Az ellenállásmérést különböző módszerekkel is el kell végezni, hogy az anyag rugalmas természetből adódó méréstechnikai nehézségek ne jelentsenek problémát. A kesztyűk ellenállásmodelljeinek megalkotása mellett a feltételezett degradációs mechanizmusok hatását is vizsgálom megfelelő állapotú mintadarabokkal.

szerző

  • Gyergyádesz László
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Cselkó Richárd
    adjunktus, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Ericsson Magyarország I. helyezett