Regisztráció és bejelentkezés

Feszültség alatti munkavégzés során a legkisebb megközelítési távolság meghatározásának lehetőségei és ezek összehasonlítása

Napjainkban az egyre növekvő energiaigény kielégítéséhez elengedhetetlen a meglévő villamosenergia-átviteli hálózat nagyfokú kihasználtsága. A tervezett üzemidőt azonban a rendszeres karbantartás és szerelési munkálatok akadályozhatják. Ezek a legtöbb esetben feszültségmentes állapotban végzett feladatok, amik így jelentős energia kimaradást okozhatnak a szerelési munkálatok időtartama alatt. Ennek kiküszöbölésére kínál a feszültség alatti munkavégzés (továbbiakban: FAM) megoldást, amelynek során a karbantartási műveletek elvégzéséhez nem szükséges a hálózat egyes szakaszainak lekapcsolása. A technológiára már számos megvalósítási lehetőséget dolgoztak ki, amelyek közös célja a gazdasági szempontok előtérbe helyezése mellett, a szerelési munkákat végző szakemberek védelme is. A biztonság garantálásának érdekében az egyik fő feladat a legkisebb megközelítési távolság meghatározása. Ennek az értéknek a meghatározásához a témában már számos szabvány fogalmazott meg számítási módszereket. Ezek a számolási modellek azonban alapjaikban térnek el egymástól, így az eredményül kapott védőtávolsági értékek is különböznek, amelyek így nem ugyanolyan mértékű biztonságot nyújtanak.

Kutatásunk során két, a témában meghatározó, szabvány számítási modelljeit vizsgáltuk meg, majd hasonlítottuk össze, annak érdekében, hogy képet kaphassunk az egyes paraméterek befolyásoló képességéről, ezeknek a legkisebb megközelítési távolságra gyakorolt hatásáról, ezáltal a biztonsági tényező alakulásáról. Az összehasonlítás során figyelembe vettük az egyes szabványok által végzett munkák baleseti statisztikáit is. Célunk az volt, hogy a FAM során elengedhetetlen legkisebb megközelítési távolság meghatározását leíró szabványokat összehasonlítsuk, mely során képet tudunk alkotni az egyes számítási modellek védelmi biztonságosságáról, majd ezek után a gazdasági tényezőket is figyelembe véve a minimumra csökkentsük ezeket a védőtávolságokat az egyes paraméterek befolyásolásával.

szerzők

 • Csótai Enikő
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)
 • Pózmán Réka Alexandra
  Energetikai mérnöki alapszak (BSc)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Göcsei Gábor
  Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék
 • Dr. Németh Bálint
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

III. helyezett