Regisztráció és bejelentkezés

Nagyfeszültségű szabadvezetéki szerelvények állapotértékelésének továbbfejlesztése

A big data és smart grid korában a villamosenergiarendszer-irányítók érdeke, hogy az adódó technológiai lehetőségekkel élve minél hatékonyabban jussanak információhoz szabadvezetéki vonalaik állapotáról. Azonban e folyamatok intenzitása rendkívül eltérő különböző országokban, hiszen egy viszonylag szűk piaci választék, nem szabványosított követelmények, változatos körülmények és előrehaladottság jellemzik a szabadvezetéki diagnosztika kérdéskörét.

A nagyfeszültségű szabadvezetéki hálózatok monitorozásának egyik kiemelt kérdése a sodronyok kötéseinek vizsgálata. Az elsődlegesen használt paraméter egyértelműen az átmeneti ellenállás, azonban a mérések kivitelezése és az eredmények kiértékelése már kevésbé magától értetődő. A nem megfelelő pozícióban végzett mérés vagy a befolyásoló körülmények figyelmen kívül hagyása hamis mérési eredményt okozhat.

Specifikus probléma a préselt típusú és húzószilárd nagyfeszültségű kötések diagnosztikája, hiszen cseréjük feszültség alatti munkavégzéssel jelenlegi technológiákkal nem megoldható. Jelen dolgozat keretében számos mérést végzek ilyen típusú kötésekkel, különböző típusú hibaforrással rendelkező mintadarabokkal dolgozva.

szerző

  • Gyergyádesz László
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Cselkó Richárd
    adjunktus, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Jutalom