Regisztráció és bejelentkezés

Nagyfeszültségű FAM során jelentkező élettani kockázatok elemzése

Napjainkra a villamos energia használata mindennapossá vált. A rendszerirányítók és hálózati engedélyesek egyre kevésbé engedhetik meg a hálózat kikapcsolását, vagy feszültségmentesítését. A feszültség alatti munkavégzés (FAM) erre a problémára ad megoldást: növeli az üzembiztonságot és lehetővé teszi a szünetmentes villamosenergia-szolgáltatást a fogyasztók számára, ugyanis a hálózaton való karbantartás, vagy üzemzavar-megelőzési munka elvégezhető a távvezetékek kikapcsolása nélkül.

A FAM munkamódszereinek egy részénél elkerülhetetlen, hogy a szakszemélyzet közel kerüljön a távvezetékekhez. Az itt fellépő villamos és mágneses erőterek hatásai nem elhanyagolhatóak egészségügyi szempontból. Míg az ionizáló sugárzásoknak bizonyítottan káros hatásaik vannak, addig a nem ionizáló sugárzások esetében ezt még csak feltételezzük. Az epidemiológiai vizsgálatokhoz több idő szükséges, így a nem ionizáló sugárzások káros hatásainak kutatásai jelenleg is zajlanak.

A hosszútávú biológiai hatások vizsgálata mellett a szakszemélyzetet érő balesetek sem hagyhatók figyelmen kívül. A villamos balesetek egy része a villamos ív kialakulása miatt következik be. Az ívvédelem célja, hogy az ív kialakulását megakadályozza, illetve a már kialakult ív energiáját a lehető legkisebbre csökkentse. Lényeges, hogy a szakszemélyzet megfelelő védőruházatot viseljen, ha esetleg villamos ív alakulna ki, ez adott esetben akár életeket is menthet.

Dolgozatom célja a feszültség alatti munkavégzés során fennálló, sugárzások általi, vagy műszaki hibából adódó kockázatok elemzése, összefoglalása. Emellett a munkámmal szeretném felhívni a figyelmet a megfelelő védőruha használatának fontosságára.

szerző

  • Széles Patrícia
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Göcsei Gábor
    Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Jutalom