Regisztráció és bejelentkezés

Időjárási adatok alkalmazása az energetikában

Az állandó és megbízható energiaellátás modern életünk kulcsfontosságú alapköve, de az energia-ellátással szembeni elvárásaink nem állnak meg itt. Egyre fontosabb, hogy csökkentsük társadalmunk ökológiai lábnyomát, és mivel a villamosenergia-rendszerek felelősek az emberek által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásának közelítőleg évi egynegyedéért, nem csoda, hogy drasztikus változásokra van szükség ebben az ágazatban is.

A megújuló energia technológiák a tiszta energia ígéretét kínálják megújuló erőforrásokból, mint amilyen a nap, a szél, a föld és a növények. A nap- és szélenergia-alapú energiaforrások költségei jelentősen csökkentek az utóbbi években, ezért várhatóan kulcsszerepük lesz a tisztább és környezetbarátságosabb energiarendszerre való áttérésben.

A napenergia és a szélenergia azonban függ az időjárástól, ennél fogva pedig változékony – a változékony teljesítményű energiaforrások pedig nagyobb üzemi kihívásokat jelentenek az elektromos hálózat számára. Kulcsfontosságú lehet tehát, hogy meg tudjuk jósolni az időjárás hatását a szél- és napenergia generálására. Enélkül nő az áramkimaradások veszélye, és a megújuló energiaforrások változékonysága az árakat és az üzleti modelleket is befolyásolja – így ha az időjárás hatásait és a termelt energia mennyiségét nem tudjuk megjósolni, ez arra kényszeríti a döntéshozókat, hogy költségesebb vagy károsabb termelési alternatívákkal túlkompenzáljanak.

Munkánkban átfogó áttekintést nyújtunk az időjárási adatok alkalmazási lehetőségeiről és módszereiről az energiaszektorban, különös tekintettel a napenergia és szélenergia alapú termelés előrejelzésére. Emellett több gépi tanuláson alapuló technikát is megvalósítottunk és elemeztünk a napenergia- és szélenergia termelésének előrejelzéséhez. Algoritmusaink megvalósításához a python programozási környezetet és az Open Power System Data adatplatform adatait használtuk az energiarendszer modellezéséhez.

szerzők

 • Pašić Lejla
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Pašić Azra
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

 • Dr. Vokony István
  adjunktus, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

III. helyezett