Regisztráció és bejelentkezés

Wavelet transzformáció alkalmazási lehetőségei részleges kisülések elsugárzott elektromágneses jeleinek szűrésére

Napjainkban a nagyfeszültségű berendezések diagnosztikai vizsgálatai során hangsúlyos szerepet kap a részkisülésvizsgálat, hisz a kisülések időben történő detektálásával megelőzhetők a későbbi költséges meghibásodások. A részkisülések érzékelésére, vizsgálatára kipróbált, szabványosított módszerek állnak rendelkezésre, azonban a térbeli helyzetük meghatározására nincs általánosan elfogadott és szabványosított technika. Egy ilyen célra kialakított rendszerrel jelentősen felgyorsítható a hibák megtalálásának folyamata, azonban ennek hatékony és pontos működéséhez elengedhetetlen a feldolgozott jelek megfelelő szűrése.

A dolgozatot is magába foglaló kutatás céljaként kitűzött mérőrendszer a keresett részkisülés elsugárzott elektromágneses jeleinek antennás mérésére és feldolgozására épül. Ezek a jelek általában erősen zajjal terheltek, melynek szűrésére a hagyományos, Fourier transzformációra épülő szűrők nem elég hatékonyak. Ennek oka, hogy az antennával mért jelalak frekvenciatartalma a tranziens legelején jelentősen eltér annak további, időben hosszabb szakaszától, ez a hosszabb szakasz pedig frekvenciatartományban elnyomja a szakasz elején megjelenő komponenst. Mivel a részleges kisülések helymeghatározásához a mért jelalak legeleje a legfontosabb, így olyan zajszűrő módszert kell találni, ami képes a jel időben változó frekvenciatartalmát, valamint jellegzetes alakjellemzőit is figyelembe venni.

A kutatás aktuális fázisában az ebből a szempontból ígéretes Wavelet transzformáció alkalmazási lehetőségeit vizsgálom, melynek során különféle Wavelet szűrők hatékonyságát tesztelem valós kisülési jelek elejének kiemelése szempontjából.

szerző

  • Szirtes Máté
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Cselkó Richárd
    adjunktus, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Energetikai Szakkollégium Egyesület I. helyezett