Regisztráció és bejelentkezés

Gőzfázisú forrasztás árnyékolási jelenségének vizsgálata nagy hőkapacitással

A ma használt elektronikus eszközök gyártásának fontos lépése a felületszerelési technológia, azon belül is talán a legkritikusabb a forrasztás, mely különböző lehetőségeket kínál a gyártásnak előnyökkel és hátrányokkal egyaránt. Munkám során egy viszonylag újnak számító, de egyre jobban elterjedő változatával a gőzfázisú forrasztással és annak árnyékolási jelenségével foglalkozom.

A különböző forrasztási módszerek eltérő hibajelenségeket produkálhatnak a technológia sajátosságainak következtében, melyek a késztermék minőségét és megbízhatóságát is károsíthatják. Ezért munkám során a hőelvonási jelenségekkel kezdtem el foglalkozni, amit egy nagy hőkapacitású alkatrész felhasználásával érek el. A hőelvonás súlyos következményekkel járhat, mivel a nagy kőkapacitású elem közelében lévő kis alkatrészek - mint egy ellenállás - forrasztási oldalai közül az egyik felén a paszta gyorsabban ömlik meg, mint a másikon, így sírkőeffektus alakulhat ki. Munkám során ezt a jelenséget vizsgálom önállóan megtervezett tesztpanel segítségével.

A vizsgálatokat megelőzően részletesen megismerkedtem a gőzfázisú forrasztás technológiájával. Elsajátítottam a háttérben lefolyó fizikai folyamatokat a kutatás alatt. Megismertem a különböző gyártók saját fejlesztésű eljárásait. A tervezés megkezdése előtt próbaméréseket végeztem, hogy részletesebb képet kapjak, arról milyen tervezési megfontolásokat kell alkalmazni.

Célom, hogy munkám során igazoljam az árnyékolási jelenség létezését és annak veszélyeit. Illetve egy általános módszer meghatározása ennek a jelenségnek az elkerülésére.

A dolgozat ismerteti a korábban említett általános tudást a technológiáról, kitér a fizikai folyamatok működésére és alapos tájékoztatást ad az általam kidolgozott kísérlettervről. Ezek után bemutatásra kerülnek a mérési eredmények és a hozzájuk tartozó statisztikák valamint annak kiértékelései. Majd a megszerzett tudás alapján további kísérleti lehetőségeket tanácsolok munkámban az árnyékolási jelenség vizsgálatára.

A tanulmány végén egy összefoglalás található az általam végzett munka eredményéről és annak jelentőségéről a felületszerelési technológiában.

szerző

  • Szalmási Dániel
    Villamosmérnöki szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Géczy Attila
    Habil. docens, Elektronikai Technológia Tanszék

helyezés

Jutalom