Regisztráció és bejelentkezés

Elektronikai gyártólaboratórium környezetének vizsgálata egyedi okoseszközökkel és mobil integrációval

Munkánk célja egy olyan újszerű adatgyűjtő és megjelenítő, felhasználói oldalról mikrokontroller alapú, szerver oldalról számítógépes rendszer elkészítése, amely a korábbi munkáinkra alapozva képes egy laboratórium levegőminőségének jellemzőit mérni, tárolni, valamint különböző okoseszközök számára elérhetővé tenni optimalizált hardveres megvalósítással, valamint a felhasználói felület mobileszközökön (pl. okostelefon és tablet) való kiterjesztésével.

Az eleketronikai gyártólaboratórium ambiens környezetét (pl. gázok, hőmérséklet) saját készítésű elektronikák (node-ok) használatával vizsgáljuk, amelyek vezeték nélküli kapcsolaton (Wi-Fi) keresztül csatlakoznak az adatbázist futtató számítógéphez. A fogadó oldalon egy Python program veszi és dolgozza fel a szenzorok által mért mennyiségeket, amelyeket ezután egy adatbázisba ment a rendszer. Az adatok a számítógépen futtatott szerveren keresztül böngészőből, valamint egyedi fejlesztésű okostelefonos/tabletes applikációból is megtekinthetőek. Az adatok okoseszközön való megjelenítéséhez a Kotlin programozási nyelvet és az Android platformot választottuk.

A rendszer lehetővé teszi a munkakörnyezet okos eszközökön alapuló in situ vizsgálatát, és az esetleges hirtelen változások jelzését munkavédelmi szempontok alapján. A módszer demonstrációs célokat is szolgál az ipar 4.0 szemléletében.

szerzők

 • Kuglics Lajos Patrik
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Megyeri István
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Géczy Attila
  Habil. docens, Elektronikai Technológia Tanszék
 • Dr. Martinek Péter
  egyetemi docens, Elektronikai Technológia Tanszék

helyezés

ThyssenKrupp II. helyezett