Regisztráció és bejelentkezés

Bakteriális detekció optikai fénymódus spektroszkópiával (OWLS) polikarbonáttal és antitestekkel bevont szenzorfelületen

A baktériumok kimutatása különböző oldatokban, folyadékokban fontos mind az élelmiszeripar, mind az egészségügy szempontjából. Erre az optikai hullámvezető fénymodus spektroszkópia, avagy angolul Optical Waveguide Lightmode Spectroscopy (OWLS) egy elterjedt jelölésmentes módszer, amely a fehérjék felületi kitapadásának valós idejű mérésére használható. Az érzékelés, a felület síkjában terjedő fény hullámhosszának eltolódásán alapul. Előnye, hogy segítségével a kitapadt réteg három tulajdonsága, a felületarányos tömeg, a vastagság és törési mutató is egyszerre határozható meg. [1]

A technika alapvetően a felülethez jól tapadó, kis méretű molekulák (max. 100-200 nm) detektálására optimális , baktériumok érzékelésére csak korlátozottan alkalmas. Ennek egyik oka, hogy a baktériumok általában nagyobb méretűek, így pontos mérésükhöz, előzetes és specifikus felületkezelés szükséges. A rétegfelvitel során kritikus a megfelelő felületi vastagság, illetve a minimális felületi érdesség elérése.

Dolgozatomban egyfajta polimer nanoréteg felviteli eljárásának optimalizálása volt cél, amivel biztosítani lehet 20-30 nm rétegvastagságot. A felviteli lépések ellenőrzése kiemelkedően fontos volt a folyamat szempontjából, ezért minden lépés után több módszerrel is vizsgáltuk a kialakított réteg vastagságát és egyenletességét (pl. AFM, Profilometria, Ellipszometria). A baktérium detektálás megfelelőségének igazolására, pedig E-Coli baktérium adszorpcióját vizsgáltuk az elkészített szenzor chip segítségével.

[1] Asif Ahmed, Jo V. Rushworth, Natalie A. Hirst, Paul A. Millner, „Biosensors for Whole-Cell Bacterial Detection,” Clinical Microbiology Reviews, pp. 631-633, 2014.

szerző

 • Tarr Robert Daniel
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Nagy Ágoston Gábor
  PhD Hallgató, Elektronikai Technológia Tanszék
 • Dr. Bonyár Attila
  Egyetemi docens, Elektronikai Technológia Tanszék
 • Farkas Enikő
  tudományos segédmunkatárs, EK MFA (külső)
 • Dr. Horváth Róbert
  tudományos főmunkatárs, laborvezető, ELKH EK MFA Nanobioszenzorika Laboratórium (külső)

helyezés

II. helyezett