Regisztráció és bejelentkezés

Professzionális többcsatornás hangrögzítés SD kártyára

A TDK munkám célja egy professzionális hangrögzítő eszköz tervezése. A legfontosabb specifikációk közé tartozik a kis méret, egyszerű kezelhetőség és hogy egyidejűleg tudjon 2 db sztereó csatornát rögzíteni 24 bit / 96 kHz bitmélységgel illetve mintavételi frekvenciával.

Az elsődleges felhasználási területe koncertek rögzítése lehet, dj-k illetve zenészek számára. Az egyik pár sztereó csatornán keresztül rögzíteni lehet a dj illetve zenész munkáját, a keverőpult kimenete felől, amíg a másik bemeneten pedig a közönség hangját lehet felvenni. Az így elkészült felvétellel visszaadható a koncertélmény. A csatornákat külön rögzíti az eszköz, így azok jelszintjét később egymáshoz képest be lehet állítani.

Természetesen lehetséges más módon rögzíteni koncerteket, például egy laptop és egy több csatornás hangkártya segítségével. Ez azonban egy kisebb zenekar vagy dj számára ahol nincs külön technikus sokszor bonyolult. Léteznek hasonló eszközök, azonban ezek általában nagyon drágák és nem annyira kompakt kivitelűek.

A TDK során az eszköz prototípusát szeretném kifejleszteni, egy Avnet Ultra96 kártyán, némi külső áramkörrel kiegészítve.

Az eszköz központi eleme egy Xilinx Zynq UltraScale+ SoC, amely többek között tartalmaz egy ARM magú mikrokontrollert és FPGA logikát is. Az analóg – digitális konverziót jó minőségű, az iparban is használt ADC-k oldják meg, amelyek I2S interfésszel rendelkeznek. A mikrokontroller és az ADC-k között egy az FPGA részen megvalósított modul teremti meg a kapcsolatot.

A hang rögzítése SD kártyára történik, amelynek kezeléséhez a Zynq-ben található SDIO modul nyújt segítséget. A kezelőfelület egy kijelzőből, néhány gombból és LED-ből áll.

Esetleges későbbi fejlesztés lehet, valamilyen jelfeldolgozás megvalósítása az FPGA-n belül, például hangszín szabályzás.

A prototípus kifejlesztése után célom egy saját áramkör megtervezése, amelyen minden szükséges alkatrész megtalálható a specifikációban leírtakhoz.

szerző

  • Strinni Bence
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Fehér Béla
    egyetemi docens, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

Jutalom