Regisztráció és bejelentkezés

Biogáz erőművek a szabad piacon

A 2010-2012 között üzembe helyezett biogáz erőművek némelyike már kikerült és a következő években kifutó jelleggel ki fog kerülni a KÁT támogatás alól. A KÁT-ból kikerülő és a METÁR alatt megépülő erőműveknek is a szabad piacon kell értékesíteniük, így mindkét esetben hasznos a szabad piacra való átállás gazdasági és műszaki követelményeit megvizsgálni.

Dolgozatomban bemutatom, hogy milyen technológiák léteznek különböző paraméterű biomassza alapanyagok energetikai hasznosítására kitérve ezek technológia érettségére is. Ezen megoldások között elhelyezem a biogáz technológiát és részletesen bemutatom a biogáz gázmotoros felhasználását.

A szabad piaci működés modellezése Matlab környezetben történt. A piaci árak alapján optimalizáló szolver diszkrét üzemállapotok közül választja ki az adott időszakon optimális menetrendet. A modell felbontása finomítható a választható üzemállapotok növelésével. Korlátok részletesen leképezik a biogáz üzem és a gázmotor működését, a gáztározó határait, a 24 órás motorindítás korlátot és a kokszolásos üzemállapotokat. Érzékenység vizsgálatok elemzik a hosszú távú menetrendezés, a modell felbontás és a tározó paramétereinek hatását.

Végül megtérülés számításokkal kiegészítve analizáltam gáztározó bővítés és gázmotor kapacitás bővítés lehetőségét, egy potenciális bővítés gazdasági optimumát keresve. Ehhez becslés is kapcsolódik a gázmotor hulladékhő értékesítésének lehetséges bevételéről.

A KÁT-ból kikerülve jelentősen kevesebb bevételhez jutnak a biogáz üzemek, de jó menetrendezéssel, illetve kapacitásbővítéssel ezek növelhetőek.

szerző

  • Szesztay Attila
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Polgári Beáta
    tanszéki mérnök, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

Energetikus Képzést Támogató Alapítvány II. helyezett