Regisztráció és bejelentkezés

A mikrogrid koncepció, és annak relevanciája egyetemi épületek esetén

A microgridek olyan elosztóhálózati rendszerek, amelyek szabályozható terheléseket, elosztott energiatermelőket, valamint energiatárolókat alkalmaznak. A hálózat működése szabályozott és koordinált, szigetüzemben és az egész villamosenergia-rendszerhez kapcsoltan (szinkron üzemben) is. Tipikus microgrid termelők a fosszilis vagy biomassza tüzelésű kapcsolt energiatermelők (CHP), a fotovillamos rendszerek, a kisebb teljesítményű szélturbinák, illetve a kisebb vízerőművek. Az elosztott energiatermelés és ennek szabályozása egy nagyobb energiaigényű irodaház vagy egyetemi épület esetében is fontos kérdéskör.

A dolgozat a microgrid alkalmazási lehetőségeiről szól, valamint tárgyalja a microgrid koncepció műszaki feltételeit egy egyetemi épület esetében. A téma kapcsán számos releváns probléma vetődik fel, mint például a fogyasztók által felvett teljesítmény csökkentésére való törekvés, a fogyasztói energiafelvétel átütemezése, az energiatermelők és energiatárolók megfelelő kiválasztása, a napelemek tájolásának igazítása a terhelési görbe alapján és az elektromos autók visszatáplálása.

A vizsgált épület alapján kialakítandó peremfeltételekhez szükség van termelési profilokra, az épület szintenként időfüggvénnyé összesített fogyasztásainak elemzésére, a jellemző napi csúcsok vizsgálatára és a fogyasztói berendezések csoportosítására.

A fogyasztókat osztályozhatjuk aszerint, hogy ipari vagy lakossági jellegű terhelési görbéjük van. Az egyetemi épület esetében a laborokat kezeltük ipari fogyasztóként, minden más esetben lakossági jellegű fogyasztást feltételezhetünk. További csoportosítási lehetőség a fogyasztói berendezések esetében, hogy például ki- vagy bekapcsolható, esetleg dimmelhető-e a berendezés, illetve fontos kiválasztani azokat a fogyasztókat is, amelyek működése elengedhetetlen egy esetleges vészhelyzet vagy hálózati kimaradás esetében.

A vizsgálatok szignifikáns része a V1 egyetemi épület tervei alapján készített szintenkénti terhelésszámítások, az ezek alapján készült fogyasztói profilok, valamint a termelési profilok összevetése és elemzése.

szerző

  • Visnovszky Lilla
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Hartmann Bálint
    Egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

LSI Informatikai Oktatóközpont Jutalom