Regisztráció és bejelentkezés

Webes keretrendszerek vizsgálata és osztályozása

Az informatikai alkalmazások világában rohamosan növekszik a webes alkalmazások száma, egyre több szoftvert alakítanak át vékony kliens alkalmazássá illetve új szoftverek készítésénél is sokszor azonnal felmerül az internetes elérés kérdése.

A webes technológia viszonylag újnak mondható, emiatt nincsenek olyan jól kiforrott nyelvek és technológiák, mint az asztali alkalmazások fejlesztésénél. A webtechnológiában jelenleg alkalmazott módszerek használatával sok esetben nehéz megfelelő minőségű szoftvert fejleszteni, amely minden webböngészőben ugyanúgy viselkedik. A vékonykliens alkalmazások fejlesztésének nehézségét adja a böngészők különböző megvalósításai a weben használt, jelenleg még nem teljesen szabványos nyelvekre. A felhasználói élmény növelésére és a fejlesztés megkönnyítésére egyre több webes keretrendszer jelenik meg, ezek egy nagyobb része Javascript és Java nyelven használható.

A rengeteg keretrendszer közül analizáltam négyet, a jelenleg legnépszerűbb webes keretrendszereket, ezek név szerint a Google Web Toolkit, a Vaadin, a Kendo UI és a Spring MVC. Különböző szempontok alapján összehasonlítást végeztem rajtuk, azzal a céllal, hogy megkönnyítsem a fejlesztés kezdeti fázisában felmerülő problémát, miszerint melyik keretrendszer segítségével készüljön egy új szoftver. A megfelelő keretrendszer kiválasztásának egyszerűsítése lecsökkenti a szoftverfejlesztés előkészítési fázisára fordított időt, így az egyébként kutatásra, különböző keretrendszerek megismerésére szánt idő fordítható tervezésre, fejlesztésre vagy tesztelésre, amely növeli a szoftver minőségét.

Jelenleg nincs olyan keretrendszer, amely minden típusú alkalmazásnál egyértelműen a legjobbnak mondható, ezért végeztem több szempont alapján az összehasonlítást, például kliens és szerver oldal kommunikációja, adatbáziskezelés, felhasználói felület kialakítása, testreszabhatóság, bonyolultság, mekkora alkalmazás készítésére tervezték. Ezek alapján már könnyen kiválasztható az adott projekthez legjobban megfelelő keretrendszer.

szerző

  • Demény Fruzsina Gyöngyi
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Goldschmidt Balázs
    egyetemi docens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék

helyezés

Jutalom