Regisztráció és bejelentkezés

Távoli eljáráshívás android platformon

Az Android [1] napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő platformja. Fejlődésének következő szakaszában nem korlátozódik mobil és tablet eszközökre, ugyanis az Intel bejelentette, hogy dolgozik az x86-os támogatottságon. Ezzel a lépéssel az Android a Windows 8-hoz hasonlóan széleskörű eszköztámogatást valósít meg, így nagy valószínűséggel nem csak a jelen, hanem a jövő egyik meghatározó platformja lesz. Fejlesztői szempontból ez azt jelenti, hogy érdemes Android-ra fejleszteni.

Az Android platformra kényelmesen, Java programozási környezetben készíthetünk alkalmazásokat, ugyanis a fejlesztés elősegítése érdekében erősen támogatja a hagyományos Eclipse [2] integrált fejlesztési környezetet és emulátora teljes értékű azáltal, hogy ugyanaz a virtuális gép fut rajta, mint a készülékeken, így hatékonyan lehet rá fejleszteni. Széleskörűen támogatja a standard Java packageket, de nem mindet. Elosztott alkalmazások kommunikációját magas szinten megvalósító hagyományos megoldásokat, mint CORBA [3] vagy RMI [4] nem tartalmaz, így a hálózati kommunikáció megvalósítására csak alacsonyszintű (bluetooth, wireless lan, stb alapú) megoldások maradnak. Emiatt az elosztott alkalmazások moduljai közötti kommunikáció ad-hoc, feladat specifikus protokoll implementálásával valósul meg.

Jelen dolgozatban egy olyan moduláris, kiegészíthető, újrahasznosítható keretrendszert mutatunk be, amellyel a Java RMI-hez hasonló funkcionalitással és kényelemmel valósítható meg a távoli eljáráshívás Android-ot futtató készülékek között, függetlenül az alkalmazott alacsony szintű kommunikáció módjától. A keretrendszer az Androiddal való kompatibilitást úgy biztosítja, hogy csak olyan standard Java package-eket használ, amelyeket az Android is támogat.

szerző

  • Bozóki Szilárd
    mérnök informatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Goldschmidt Balázs
    egyetemi docens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék

helyezés

III. helyezett