Regisztráció és bejelentkezés

Távoli égitestek felderítése szenzorhálózatokkal

Naprendszerünk megismerése mindig is fontos célja volt az emberiségnek. Ez a cél a technikai vívmányoknak köszönhetően egyre közelebb került számunkra. Első lépésként a hozzánk legközelebb lévő bolygó, a Mars felfedezése a legkézenfekvőbb, tekintve, hogy több ember alkotta eszköz is mérési eredményekkel szolgált róla. Érdekes tendencia, hogy az államilag támogatott űrprogramok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a privát finanszírozású kutatások. Egy távoli égitest feltérképezésénél kiemelten fontos a költséghatékony eljárás, mivel korlátozott erőforrások állnak a rendelkezésünkre. Ilyen költséghatékony eljárás a szenzorhálózatok használata, ahol nagy anyagi megtakarítást érhetünk el az „egy-szondás” missziókkal szemben. A nagy távolságok miatt az emberi beavatkozás sokszor nem lehetséges. Az így felmerülő problémákra részben megoldást nyújt a szenzorhálózatok alkalmazása, ahol a földi központtal lévő kapcsolat megszakadása nem hátráltatja a méréseket. További előnyt jelent még, hogy egy eszköz meghibásodása nem veszélyezteti a küldetés sikerességét.

Dolgozatunkban egy ilyen feltételezett szenzorhálózattal foglalkoztunk, melyet több szempont szerint vizsgáltunk. Valós marsi domborzati adatokkal számolva létrehoztunk egy domborzatmodellt, melyen szenzorok különböző mozgatási algoritmusait tanulmányoztunk. Elemeztük a szenzorok közötti kommunikációt energiahatákonysági szempontból, valamint felépítettünk egy energiamodelt, ami segítségével becslést tudtunk adni a szenzorok erőforrás igényére.

Egy szimulációs program felépítését láttuk a legjobb megoldásnak fiktív szenzorhálózatunk vizsgálatához. A szimuláció keretében összevetettük az algoritmusok hatékonyságát, valamint, hogy a szenzorok energiaszintje miként befolyásolja a mérési területük lefedéséhez szükséges időt.

szerzők

 • Béres Roland
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)
 • Polgárdi Péter
  Villamosmérnöki szak, alapképzés
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Huszák Árpád
  docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék
 • Dr. Bacsárdi László
  egyetemi docens, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

Jutalom