Regisztráció és bejelentkezés

Szimulációs keretrendszer vitorlás hajók optimális viselkedésének és navigációjának vizsgálatára

A dolgozat célja egy olyan szimulációs keretrendszer elkészítése, mely lehetővé teszi vitorlás hajók viselkedésének vizsgálatát megadott körülmények között, különböző célfüggvények mellett. A vitorlázásban nagyon sok gyakorlat megfigyeléseken, tapasztalatokon alapul, a rendszer segítségével ezeket szeretném többek között alátámasztani vagy javítani. Az így futtatott szimulációk választ adhatnak például olyan komplex kérdésekre, mint amiket egy hajó útvonalválasztása vet fel.

Egy hajó navigációja során nem elég a távolságot és földrajzi adottságokat figyelembe venni, a szél előrejelzés, időjárás, áramlatok, más hajók és tereptárgyak is mind fontos tényezők, nem is beszélve az egyes manőverek költségeiről. Ha ehhez még hozzátesszük az alternatív meghajtási móddal rendelkező hajók szempontjait is, kifejezetten komplex problémát kapunk.

Célom, hogy létrehozzak egy keretrendszert ami lehetővé teszi a fentebb említett hatások figyelembevételével való vizsgálatát a megadott stratégiáknak, viselkedéseknek. A rendszer lehetővé teszi, hogy egyedi viselkedést definiáljunk a vizsgálati alany hajóknak, illetve figyeljük ennek eredményességét. Végül a szimuláció és valamilyen optimalizálási módszer segítségével megtalálhatjuk az adott helyzetre a jó válaszokat.

A téma aktualitását egyrészt a kedvtelési célú vitorlás hajózás népszerűségének növekedése, másrészt a kereskedelmi hajókon megjelenő kisegítő sárkányvitorlák adják. Egy ilyen kisegítő vitorla pár százalékos üzemanyag megtakarítást nyújt, ami a globális teherszállítás piacán hatalmas megtakarításnak számít.

Reményeim szerint a rendszer segítségével számos hasznos következtetést vonhatok le a vizsgált kérdésekben és később akár más hasonló problémakörre is alkalmazható lesz a módszer, például a légi közlekedés vizsgálatára.

szerző

  • Jánoky László Viktor
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom