Regisztráció és bejelentkezés

Hőmérséklet-változtatással irányított reakciókinetikai egyenletek erős elérhetőségének vizsgálata

A kémiai reakciók irányíthatósága nagy jelentőséggel bír a vegyiparban. Számos kutatás irányul a keletkező céltermék mennyiségének maximalizálására. Ez újabb szintézis módszerek kidolgozásával vagy az adott reakció irányításával érhető el. Utóbbiban nyújt segítséget az irányíthatóság eldöntése.

A dolgozatban kémiai reakciók irányíthatóságával foglalkozom hőmérséklet bemenet esetén. Megvizsgálom, milyen feltételeket kell biztosítani ahhoz, hogy egy reakció erősen elérhető legyen. A vizsgálat során a rendszert leíró differenciálegyenletek és a bemenet által generált Lie-algebra dimenzióját határozom meg, majd ennek segítségével adok feltételt az erős elérhetőségre.

Először megvizsgálom, hogy speciális alakú kémiai reakciókhoz kapcsolt további reakciólépések hogyan befolyásolják a rendszer erős elérhetőségét, majd általános alakú kémiai reakciók erős elérhetőségére adok feltételt. Ezt követően az oxim képzési reakció erős elérhetőségével foglalkozom. Mivel az oxim képzési reakció során lejátszódó folyamatok savas, illetve gyengén lúgos közegben különböznek, mindkét esetben megvizsgálom a rendszer erős elérhetőségét. Végül azt vizsgálom, hogyan lehet az erős elérhetőség feltételét pontosítani egyensúlyi reakciólépést tartalmazó kémiai rendszerek esetében.

szerző

 • Virágh Eszter
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Kiss Bálint
  docens, Irányítástechnika és Informatika Tanszék
 • Dr. Drexler Dániel András
  adjunktus, Irányítástechnika és Informatika Tanszék
 • Dr. Tóth János
  nyugdíjas egyetemi docens, Analízis Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett