Regisztráció és bejelentkezés

Szorzat absztrakció-alapú stratégiák hatékony szoftver-modellellenőrzéshez

Mindennapi életünket egyre jobban meghatározzák a szoftverrendszerek. Ezek sokszor biztonságkritikusak (pl. autonóm járművek, erőművek), tehát helyes működésük garantálása kiemelten fontos feladat. Ennek egyik eszköze a formális verifikáció, ami a hibák jelenlétét és a helyes működést is képes matematikailag precíz módon bizonyítani. Az egyik legelterjedtebb formális verifikációs módszer a modellellenőrzés, amely a program összes lehetséges állapotát és átmenetét (azaz állapotterét) szisztematikusan megvizsgálja. A módszer egyik hátránya viszont a nagy számítási igénye, ami gyakran megakadályozza használatát valós szoftvereken.

Az ellenpélda-alapú absztrakciófinomítás (angolul Counterexample-Guided Abstraction Refinement, CEGAR) egy olyan kiegészítő technika, melynek segítségével a modellellenőrzés hatékonyabbá tehető. Működése során a CEGAR iteratívan hozza létre és finomítja az ellenőrzendő probléma egy absztrakcióját. Az irodalomban több különböző absztrakciós megközelítés létezik, például az explicit változók módszere, illetve a predikátumabsztrakció. Előbbi a programnak csak a verifikáció céljából releváns változóit tartja nyilván, míg az utóbbi konkrét értékek helyett matematikai kifejezések teljesülését vizsgálja. Korábbi eredmények alapján megfigyelhető, hogy különböző absztrakciós módszerek különböző típusú szoftvereken működnek hatékonyabban. Ebből kifolyólag létrejöttek úgynevezett szorzat absztrakciók, amik többféle módszert kombinálnak egy algoritmusban.

Munkám során eltérő stratégiák alapján kombináltuk az explicit változókat predikátumokkal. Megközelítésünk lényege, hogy a már felderített absztrakt állapottérből kinyert információk figyelembe vételével a további felderítést és ellenőrzést hatékonyabbá teszi. Ezeket az új stratégiákat a Theta nevű nyílt forráskódú verifikációs keretrendszerben implementáltuk. Ennek segítségével szoftverrendszerek széles skáláján tudtuk lefuttatni méréseinket, többek között ipari vezérlő (PLC) kódokon. Összevetettük a különböző stratégiák előnyeit és hátrányait, és a már létező módszerekkel is összehasonlítottuk őket. Az eredményeink azt mutatják, hogy az új módszereink hatékonyan tudják kombinálni a meglévő algoritmusok előnyeit.

szerző

  • Bajkai Viktória Dorina
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Hajdu Ákos
    Software engineer, Meta (külső)

helyezés

Morgan Stanley III. helyezett