Regisztráció és bejelentkezés

Dinamikusan tipizált nyelvek gráfalapú statikus analízise

Egyre több, egyre inkább komplex szoftver vesz körül minket, amelyek gyakran kritikus rendszereket vezérelnek. Az ilyen rendszerek fő jellemzője, hogy a legapróbb hibáik is komoly következményekkel járhatnak. A forráskód statikus analízise egy, a kritikus szoftverrendszereknél általánosan elfogadott megközelítés, amely a hibák mihamarabbi megtalálását célozza meg. A statikus analízis már a fejlesztési folyamat korai szakaszaiban is alkalmazható, mivel nincs szükség a kód fordítására és futtatására az ellenőrzés véghezviteléhez. A megközelítést számos eszköz megvalósítja, amelyek képesek visszajelzést adni a potenciális hibahelyeken túl arról is, hogy a forráskód megfelel-e a kódolási szabályoknak és követelményeknek.

Habár több statikus analízis eszköz is elérhető általános célú nyelvek elemzéséhez, és ezek gyakran a folytonos integráció részét képzik, JavaScript esetén ez nem mondható el annak dinamikus jellege miatt. A dinamikusan tipizált nyelvek sajátosságai miatt csak pár eszköz érhető el JavaScript forráskódok kódtárszintű statikus analíziséhez, illetve az eddig ismert ilyen eszközök nem nyújtanak egyszerre megoldást alaki és globális ellenőrzésre, futási utak meghatározására és folytonos integrációval történő alkalmazásra.

Jelen dolgozatomban egy olyan, a folytonos integráció kiegészítésére képes keretrendszert tervezek, valósítok meg és értékelek, amely képes nagyméretű és gyakran változó JavaScript forráskódtárak konfigurálható statikus analízisére. A keretrendszer alapjául szolgáló újszerű megközelítésnek köszönhetően az eddig megszokott megoldások helyett a felhasználók egyszerűbb módon fejezhetik ki az ellenőrzésre szánt követelményeket és képesek a több forráskódon átívelő követelményeket hatékonyabban ellenőrizni.

szerző

 • Stein Dániel
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szárnyas Gábor
  tudományos munkatárs, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék
 • Lippai Ádám
  Fejlesztési csapatvezető, Tresorit kft (külső)
 • Dr. Honfi Dávid
  Director, BlackRock (külső)

helyezés

Morgan Stanley II. helyezett