Regisztráció és bejelentkezés

Párhozamos útvonaltervezés a számítások kiszervezésével

A közelmúltban a számítógépek, majd ezt követően a mobil eszközök számítási teljesítménye rohamos tempóban növekedésnek indult, a többmagos és többprocesszoros rendszerek bevezetésének köszönhetően. Azonban a bennük szunnyadó teljesítmény kihasználásához a korábbi programozási és szoftverfejlesztési nézetek nem alkalmasak. A korábbi, úgynevezett szekvenciális programok képtelenek kihasználni a többmagos architektúrákban rejlő potenciált. Helyüket átveszik az úgynevezett párhuzamos, vagy más néven több szálú alkalmazások.

Dolgozatomban szeretném bemutatni, hogy mekkora többlet teljesítmény nyerhető a párhuzamos programozás technikáinak alkalmazásával mobil és szerver környezetben. További célom egy határérték meghatározása, amit átlépve már megéri kiszervezni a számításokat mobil környezetből a szerverek/felhő világába. Ennek szemléletes bemutatása érdekében választottam kutatási témámul az útvonaltervezést, mivel manapság a legtöbbünk zsebében ott lapuló okos telefonok mindennapi életünk részévé tették az erre épülő alkalmazásokat.

Célom egy olyan teszt szoftver elkészítése, amin szemléltethető a különböző útkereső gráf algoritmusok - mind szekvenciális mind párhuzamos megvalósítással – nyújtotta teljesítmény. Jelen dolgozatban a kiválasztott algoritmusok felhasználásával kísérletet teszek arra, hogy meghatározzam azt a küszöb értéket, ami alatt a számítást a mobil eszköz, felette pedig a nagyobb számítási kapacitással rendelkező szerverek végzik. A vizsgálatokat olyan szempontok alapján végzem el, mint a futási idő, fogyasztás, hálózati adatátvitel költsége.

szerző

  • Herédi Péter
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Dudás Ákos
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett