Regisztráció és bejelentkezés

Költség-optimalizálás szolgáltatófüggetlen skálázással a felhőben teljesítmény-karakterisztikák alapján

A számítási felhő (cloud computing) napjaink technológiai fejlődésének egy meghatározó eleme, mely fokozatosan átformálja az alkalmazások fejlesztésének és üzemeletetésének feladatait. A számítási felhő használatának nagy előnye, hogy a felhasználók igény szerint vehetnek igénybe különböző erőforrásokat és mindezért csupán a használatarányos díjat kell megfizetni.

Az igény szerinti erőforrás-felhasználás nagyban megkönnyíti az alkalmazások skálázását. A legtöbb felhőszolgáltatónak van valamilyen kész implementációja a skálázás automatikus megvalósítására, ezek azonban meglehetősen rugalmatlanok. Legtöbb esetben egyszerű, előre definiált, szabály alapú megközelítést alkalmaznak, amik a teljesítménymutatókat egyenként, nem pedig összefüggéseiben figyelik.

A már meglévő skálázási megoldások másik nagy hátránya, hogy erősen szolgáltató-függőek. Ez, és a tény, hogy a nyújtott szolgáltatások és árazásuk nem mindig egyszerűen megfeleltethetőek szolgáltatók között, tovább nehezítik az alkalmazások általános skálázásának kérdését.

Mivel a számlázás a felhasznált erőforrások alapján történik, így a hatékony skálázás kulcsfontosságú. Munkám során egy olyan módszert dolgoztam ki, ami a fenti problémákra ad megoldást. Kidolgoztam egy általános, szolgáltató-független modellt, amivel a szolgáltatók ajánlatai egységesen leírhatóak a jellemző technológiai paraméterekkel és a költségekkel. Ezt követően azonosítottam azokat a teljesítménymutatókat, amik segítségünkre lehetnek az alkalmazások erőforrás-hiányos állapotainak az azonosítására. Az általános szolgáltatásmodellembe négy szolgáltató szolgáltatáscsomagját vettem fel, majd alkalmazások monitorozásával az előzőleg azonosított teljesítménykarakterisztikák mentén adatokat gyűjtöttem. Végül megvalósítottam egy algoritmust, mely az általános modell és a gyűjtött teljesítményadatok alapján képes meghatározni, melyik szolgáltatótól milyen konfiguráció bérlésével elégíthetőek ki az igényeink a lehető legkisebb költségek mellett.

Az algoritmus segít az üzemeltetőknek a költségeket alacsonyan tartani úgy, hogy az alkalmazások zavartalan működése biztosított maradjon. Ezen felül az algoritmus eredményeire építve automatikus skálázó modulok készíthetőek, amelyek emberi beavatkozás nélkül végzik a skálázást.

szerző

  • Nagy Ákos
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Kővári Bence
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet Jutalom