Regisztráció és bejelentkezés

Vezetéknélküli smart metering rendszer kidolgozása

Napjainkban a kutatások és fejlesztések egyik fő irányát az intelligens mérőrendszerek jelentik. Egyre több ország vezeti be a saját megoldását a feladatra, mert jelentős előnyökkel jár az automatizált leolvasás az eddigi gyakorlattal szemben. Hazánkban is egyre növekszik az ipari igény erre a megoldásra, mivel bevezetése Európai Uniós kötelezettségünk.

A TDK dolgozat célja egy olyan intelligens mérőrendszer megalkotása, amely energia-hatékony vezeték nélküli protokollt használ a szenzorhálózat elemei közötti kommunikációhoz.

A dolgozatban áttekintésre kerülnek a jelenlegi protokollok és mikrovezérlők, elemezzük azok előnyeit és hátrányait, majd egy saját protokollal és mikrokontrollerrrel mutatunk új megoldást a problémára. Mindezt egy olyan vezeték nélküli technológiával valósítjuk meg, amely lehetővé teszi, hogy a kommunikációhoz felhasznált energiát olyan alacsony értéken tartsuk, hogy a szenzor évekig zavartalanul működhessen egy pár ceruzaelemmel. Egy szimulációs környezetet felhasználva verifikáljuk a kidolgozott protokoll helyes működését. Bemutatjuk az elvégzett mérések eredményeit, illetve egy matematikai módszert, amely segítségével a protokollok energia-hatékonysága mérhető és összehasonlítható.

A rendszer lehetséges alkalmazási körei: gáz, áram, víz fogyasztásának mérése távolról skálázható módon. A megoldás működőképes falvakban, ritkán lakott területeken és városi társas- és panelházakban egyaránt.

szerzők

 • Milánkovich Ákos
  mérnök informatikus
  nappali
 • Ill Gergely
  mérnök informatikus
  nappali
 • Varga Norbert
  mérnök informatikus
  nappali

konzulensek

 • Lendvai Károly
  , Híradástechnikai Tanszék
 • Dr. Szabó Sándor
  adjunktus, Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

helyezés

II. helyezett