Regisztráció és bejelentkezés

Termelésütemezési rendszer fejlesztése QAD EA integrált vállalatirányítási rendszerhez

Napjaink gyorsan változó világa komoly kihívások elé állítja a termelő vállalatokat. Egyre inkább előtérbe kerülnek a vállalati folyamatok hatékonyságának növelésére, az egyes szakterületek közötti munka összehangolására, vagy az előrelátó tervezésre irányuló törekvések, melyek versenyelőnyt nyújtanak alkalmazóik számára.

Dolgozatomban a termelési folyamatok hatékonyságának növelési lehetőségével, az optimális termelésprogramozással foglalkozom. Ennek a területnek egyik legelterjedtebb problémája az ún. job-shop scheduling feladat, amelynek célja, hogy az elvégzendő feladatokat a rendelkezésre álló erőforrásokra ütemezze valamely cél, leggyakrabban az átfutási idő minimalizálásának teljesítésével. Az elmúlt kb. 60 évben rengeteg kutatás foglalkozott a feladat optimális megoldásának keresésével, ugyanakkor az általános job-shop scheduling problémára máig nem született polinom idejű algoritmus.

Dolgozatomban áttekintem a probléma megoldására irányuló eddigi legfontosabb kutatási irányokat, lehetőségeket, kiemelem azok előnyeit és hátrányait. Ezt követően felvázolok egy gyakorlati feladatot, amelynek megoldásához kiválasztom a várhatóan legjobb eredményt adó eljárást. Bemutatom a választott módszert, és továbbfejlesztem azt a konkrét feladat általánosítható követelményei szerint.

Részletesen ismertetem a QAD EA integrált vállalatirányítási rendszer kapcsolódó modulját, valamint annak egy kiegészítését. Rendszertervet készítek az újonnan kifejlesztett algoritmus beágyazására a meglévő modulokba. Bemutatom a kezelői felületet és kiemelem az alkalmazó vállalati szakemberek számára nyújtott új előnyöket.

szerző

 • Beluzsár János
  gazdaságinformatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Szikora Béla
  egyetemi docens, Elektronikai Technológia Tanszék
 • Ivánkovits Zsolt
  , (külső)

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet III. helyezett