Regisztráció és bejelentkezés

Különböző típusú fényforrások hálózati visszahatásának modellezése

Napjaink egyik fontos feladata a társadalom tudatosítása, ösztönzése a kisebb energiafelhasználásra. Gondoskodnunk kell az energiahordozók tervszerű elosztásáról, felhasználásáról, méréséről. Ezt a tendenciát figyelhetjük meg a villamos energiafogyasztó készülékeknél is, hiszen egyre magasabb energiaosztályú készülékek jelennek meg a piacon. A fogyasztói struktúra ezen változása hatással van a villamos energia rendszer minőségi mutatóira is. Jelen tanulmány a fényforrások hálózatra hatásával foglalkozik. Célunk egy felhasználóbarát, parametrikus modell fejlesztése, mellyel könnyen számíthatók egy ház fényforrásaiból adódó harmonikus áramtorzítás jellemzői, valamint ezeket szemléletesen ábrázoló Fourier spektruma is.

A tanulmány első részében a modell ismertetésének és fontosságának megértéséhez nélkülözhetetlen fogalmakat vezetjük be. Ebben a részben kap helyet a modell kiinduló pontjának szolgáló laboratóriumi mérések összefoglalása is, mely különböző típusú és teljesítményű fényforrások mérését, jelalakjuknak csoportosítását tartalmazza.

A második részben mutatjuk be a harmonikus torzítást szimuláló modellt. Részletesen kitérünk a modell felhasználó számára kialakított felületének használatára. Ezen kívül ebben a részben ismertetjük a modell helyes működését alátámasztó laboratóriumi méréseket és azok eredményeit.

A tanulmány harmadik részében a korábban bemutatott felhasználói modell segítségével vizsgáljuk a múlt és a jelen szcenárióknak megfelelő lámpatest-összetétel harmonikus torzítását. Ezen felül egy jövőképet is felvázolunk, amelyben egy jövő és egy távoli jövő szcenárióknak vizsgáljuk a harmonikus torzítását. Ezen szcenáriókban elemezzük, miként alakul a villamosenergia fogyasztás és miként változik az idő előrehaladtával az egyes szcenáriók felharmonikus visszahatása.

szerzők

 • Kerekes Kinga
  energetikai mérnöki
  nappali alapszak
 • Dienes Csaba
  villamosmérnöki
  nappali

konzulens

 • Dr. Kiss Péter
  egyetemi docens, Villamos Energetika Tanszék

helyezés

VIK Hallgatói Képviselet Jutalom