Regisztráció és bejelentkezés

Sebesség meghatározási lehetőségek vizsgálata kerékpáron mobil támogatással

Napjainkban sokan töltik szabadidejüket kerékpározással, ezért egyre nagyobb az igény a kerékpáron megtett út adatainak mérésére és megjelenítésére. A hagyományos kerékpár kilométerórák azonban csak néhány adat mérésére képesek, továbbá korlátozott kijelzőméretük miatt gyakran a mért adatok megjelenítése is kevésbé áttekinthető formában történik. Ezért a kerékpáron megtett út adatainak mérésére és megjelenítésére célszerű okostelefonokat alkalmazni.

Az okostelefonok kijelzőjének mérete lehetővé teszi a mért adatok áttekinthető megjelenítését. A mai készülékek különféle hardveres és szoftveres lehetőségei teret biztosítanak kreatív megoldásoknak is. Ilyen lehet például egy hangbemenetre kötött kilométeróra mágnes. Továbbá a modern mobil készülékek különféle szenzorokkal vannak felszerelve (GPS, gyorsulásérzékelő), amik kiegészítő adatforrásként szolgálhatnak a megtett út adatainak mérésekor. Mindezek mellett a modern okostelefonok számítási kapacitása lehetővé teszi a mért adatok feldolgozását is.

Munkám során mobil támogatással elérhető kerékpáros sebesség-meghatározási módszereket vizsgáltam. Ehhez egy kerékpáros fedélzeti számítógép alkalmazást terveztem és valósítottam meg Android platformon. Méréseket végeztem a készülék mikrofon bemenetére csatlakoztatott kerékfordulat-érzékelő segítségével, valamint az okostelefon beépített GPS szenzora által szolgáltatott adatok felhasználásával is. Ezután a mérési eredmények kiértékelésével összehasonlítottam a vizsgált módszereket.

szerző

  • Olasz-Szabó Bence
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Ekler Péter
    Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság III. helyezett