Regisztráció és bejelentkezés

Külső eszközök vezérlése agy-mobil interfész felhasználásával

A megváltozott mozgásképességű emberek számára egy olyan alapvető dolog, mint például a villany felkapcsolása is problémát jelenthet. Számukra különösen hasznos lehet egy olyan megoldás, aminek segítségével a különböző eszközöket távolról is irányíthatják akár egy mozdulat nélkül. A dolgozatban egy ilyen megoldást megvalósító rendszer kerül bemutatásra. A rendszer 3 részből áll: egy EEG eszközből, egy tabletből, valamint a vezérelni kívánt eszközből. Az EEG segítségével a felhasználó agyi aktivitását mérjük és a kapott adatokat a tableten dolgozzuk fel, aminek a segítségével vezéreljük az irányítani kívánt eszközt. A dolgozatban kitérek arra, hogy hogyan lehet csatlakoztatni az EEG-t a tablethez, feldolgozni a beérkező jeleket illetve, hogy a tablet hogyan kommunikál az irányítandó eszközzel. A rendszer implementálásához egy Android operációs rendszert futtató tabletet használok, amihez egy Emotiv EEG kerül csatlakoztatásra. Az irányítandó eszköz pedig egy vezérelhető elosztó lesz, ami Bluetooth-on keresztül kommunikál a tablettel.

Mivel az EEG nem rendelkezett Androidos illesztőprogrammal ezért első lépésként ezt kellett elkészítenem. Az illesztőprogram elkészítése során megismertem, hogy hogyan lehet USB porton keresztül hardvereket csatlakoztatni az Androidos tabletekhez, valamint eközben az Android NDK (Native Development Kit) használatát is sikerült elsajátítanom.

Következő lépésként egy olyan alkalmazást kellett készítenem, aminek segítségével olyan agy tevékenység váltható ki, ami detektálható. Az alkalmazás 4 piktogramot jelenít meg mátrixos formában. Ezek különböző fázisban, ugyanazon a frekvencián villognak. Amikor az alany rátekint az egyik villogó képre, az inger hatására p300 jel keletkezik a laterális lebenyen, amit az EEG eszközzel mérünk. Az alkalmazás megtanulja, hogy az egyes piktogramok felvillanásakor milyen jel keletkezik, és ez alapján detektálni tudja, hogy a felhasználó éppen melyik piktogramot nézi. A felhasználó által nézett kép alapján pedig parancsokat küld a vezérelni kívánt eszköznek. A vezérelt eszköz ez esetben egy elosztó, aminek az egyes aljzatait Bluetooth-on keresztül küldött parancsokkal ki illetve bekapcsolhatunk.

szerző

 • Nagy Richárd
  mérnökinformatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Forstner Bertalan
  Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
 • Dr. Szegletes Luca
  egyetemi adjunktus, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom