Regisztráció és bejelentkezés

„Gemifikáció” a vállalati szoftverek területén

„Gemifikáció” a vállalati szoftverek területén

A „gemifikáció” nem más, mint játékos felfogás illetve játékos elemek beültetése egy olyan szoftverbe, amelyet eredendően nem azért hoztak létre, hogy játszanak vele. Ezzel elősegítheti a felhasználó elkötelezettségét, továbbá serkenti a problémamegoldó képességet, nem utolsó sorban a felhasználó megfeledkezik az alkalmazással töltött időről.

A „gemifikációs” technikákat úgy kell alkalmaznunk, hogy serkentse a felhasználókban ösztönösen meglévő versenyekben, kihívásokban való részvételt, teljesítmény elérését, játékos értelemben vett státusz elérését, önzetlenséget.

A dolgozatom jelmondata: „Játékosítsd az üzleti alkalmazást!”

A mai vállalati alkalmazások a megrendelői igények lehető leggyorsabb kielégítésére fókuszálnak, így a „gemifikáció” beiktatása legtöbb esetben alacsony prioritást élvez és kimarad a végtermékből.

Dolgozatom ismerteti a „gemifikáció” alapelveit, az ezt kihasználó lehetséges alkalmazásokat a vállalatirányítási rendszerek körében. A kutató munka vizsgálja, hogy van-e értelme „gemifikáció” használatának ilyen környezetben. A vizsgálathoz a már megismert alapelvek és alkalmazásokalapján saját ötlet alapján fejlesztett programokat is felhasználok.

Egy programot részletesen is bemutatok, amelynek célja: „Vállalati alkalmazás betöltési idejének kihasználása”. A program elkészítésének indoka, hogy a felhasználó töltési (vagy Windows-os környezetben homokóra) időben unatkozik. A cél, hogy ne unatkozzon, a figyelme le legyen kötve, ezáltal gyorsabban telik el a várakozási idő. Ez egy jól bevett szokás a PC-s és egyéb platformra készülő játékok körében, amikor a következő pályát vagy korábbi mentést kell betölteni. Ilyenkor a következő pályáról tudhatunk meg hasznos információkat vagy a játékról egyéb tanácsokat, amelyek a kezdő játékosok számára ismeretlenek lehetnek és tanulásukat szolgálják.

Hasonló tanácsokat, tanító jellegű tippeket, figyelemfelkeltő, interaktív tartalmat megjeleníthetünk egy üzleti alkalmazás felhasználói számára is várakozási időben. A dolgozat ezen a kifejlesztett mintaprogramon keresztül vizsgálja, hogy lehet-e jogos helye „gemifikációnak” üzleti alkalmazáson belül.

szerző

  • Csányi Ottó
    mérnökinformatikus
    nappali

konzulens

  • Dr. Szikora Béla
    egyetemi docens, Elektronikai Technológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom