Regisztráció és bejelentkezés

Érintőképernyős mobil alkalmazások vak és gyengénlátó felhasználók részére

Az elmúlt néhány évben a mobil eszközök ugrásszerű fejlődésen mentek keresztül, a letölthető alkalmazások révén felhasználási területük széles körben mozog.

Léteznek kifejezetten vak, vagy gyengénlátó felhasználók számára készült szoftverek (pl. képernyő-felolvasók), amik lehetővé teszik számukra a készülék funkcióinak elérését, azonban ezek gyakran csak részleges megoldást nyújtanak. A vak és gyengénlátó felhasználó általában nem kap elegendő információt ahhoz, hogy az alkalmazásokat megfelelően kezelhesse, így annak előnyeit sem képes megfelelően kiaknázni. A szoftverek mellett a másik nagy problémát az jelenti, hogy gyakran a technika fejlődése sem veszi figyelembe ennek a felhasználói körnek az igényeit, így például a régebben használt okostelefonok még rendelkeztek fizikai billentyűzettel a ma kapható készülékeken általában már csak érintőképernyő áll a felhasználó rendelkezésére. Ez a technikai megoldás egy látó ember számára jobb vizuális, és felhasználói élményt nyújt, azonban egy vak, vagy gyengénlátó ember nem képes kitapintani, megtalálni a neki fontos menüpontokat.

A ma piacon lévő mobil platformok egyike sem támogatja operációs rendszer szinten az olyan alkalmazások fejlesztését, ami a látássérült emberek számára könnyebbé tenné az érintőképernyős készülékek használatát. Célom egy olyan módszer kidolgozása volt, ami kényelmes és megbízható használatot garantál számukra. Az ötlet alapját a Braille írás adta, ahol a látássérült ember az ujját húzva képes olvasni. Az általam kidolgozott eljárás is pontosan ezen ötleten alapul, azonban itt tapintás alatt az egyes felhasználói vezérlők érintését értem, amelyek beszéd alapú visszacsatolás formájában reagálnak a különböző felhasználói eseményekre.

A módszer hatékonyságának bemutatása érdekében két demonstrációs alkalmazást is készítettem, egy operációs rendszer szinten beépülő beszélő billentyűzetet, továbbá egy SMS kezelő rendszert. Az elkészült alkalmazások vakok és gyengénlátók számára optimalizált felhasználói felülettel rendelkeznek, mely egy általános TTS (Text-To-Speech) interfészt használ, és ezen keresztül közöl verbális információkat a felhasználó felé. A fejlesztéseket Google Android platformon végeztem, továbbá a beszélő menürendszerhez a BME-TMIT Beszédtechnológiai Laboratóriumában fejlesztett Profivox HMM (Hidden Markov-model) szövegfelolvasót használtam.

A dolgozatomban részletesen tárgyalom milyen problémákkal szembesülnek a vak és gyengénlátó felhasználók egy érintőképernyős készülék használatakor, áttekintem a korábbi rendszereket, továbbá bemutatom az általam megtervezett módszert, majd ismertetem az elkészült demonstrációs alkalmazásokat és megvizsgálom azok használhatóságát és hatékonyságát a felhasználói célcsoport szempontjából.

szerző

 • Pandur Balázs
  mérnökinformatikus
  nappali

konzulensek

 • Dr. Németh Géza
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Gyires-Tóth Bálint
  adjunktus, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

TÁMOP-4.2.2 I. helyezett