Regisztráció és bejelentkezés

Gyógyszeripari gyártási folyamatok támogatása képfeldolgozással

Mint minden ipari gyártási folyamatnál, úgy a gyógyszeripari gyártási folyamatok során is elengedhetetlen a szakaszok figyelése, ellenőrzése és szabályozása. A gyógyszerekbe került hatóanyagok arányaira, mennyiségére komoly nemzetközi szabályok vonatkoznak, ugyanis egyetlen hibás termék gyártása akár emberéletbe is kerülhet. Ebből kifolyólag óriási felelőssége van az ezt figyelő és szabályozó rendszernek. A hatóanyagok előállítása és ellenőrzése után vivőanyaggal együtt porkeveréket készítenek belőlük. Ezt a megfelelő gépekkel granulálják és homogenizálják. Gyógyszerformákba való préselésük előtt nyílik lehetőség a képfeldolgozási ellenőrzésre.

A hatóanyagokról készült felvételek képfeldolgozási folyamata sok nehézséget és buktatót hordoz magában. Ez egy olyan nem triviális feladat, amelyben folyamatosan kompromisszumokat kell kötni. Egyensúlyt kell tartani a feldolgozási sebesség és az elérhető pontosság között. A képeken található hatóanyagok behatárolására és elemzésére az OpenCV függvénykönyvtárat hívtam segítségül. Az ipari kamerák által felvett képkockák élessége, megfelelő és állandó megvilágítása számtalan kihívást jelent a körülmények és a kamera beállításainak. A körbehatárolt hatóanyagok alaki vizsgálatához jól illesztett téglalapokra van szükség. Ezek méretarányaiból következtethetünk a foltok torzultságára. A képeken látható hatóanyagok összetételének, homogenitásának vizsgálatához használhatunk színhisztogram elemzési módszereket. Egy adott területen átáramló anyagmennyiség képfeldolgozási mérése és kalibrálása segítségével ellenőrizni lehet a gyártási soron átáramló gyógyszerhatóanyagok anyagmennyiségét.

A gyógyszergyártási folyamatok képfeldolgozási támogatásához a BME-AUT tanszéken fejlesztett cv4sensorhub nevű keretrendszer részeként készítettem el a szoftvereket. Kutatási projektünkhöz tartozó felvételeket vegyészmérnöki kollégáink segítségével a BME CH épületében található Pharmatech Modell Laboratóriumban készítettük.

szerző

  • Köte Ákos
    Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Csorba Kristóf
    egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom