Regisztráció és bejelentkezés

Kamera alapú forgalomszámláló rendszer

Amellett, hogy a közutak forgalmi adatainak nyilvántartása az önkormányzatok kötelező feladata, a forgalomszámlálás sokféle értékes információt szolgáltat. Segítségével megbecsülhető az adott útszakasz károsanyag-kibocsátása és terheltsége, amivel hozzájárul a meglévő úthálózat üzemeltetéséhez, megfelelő beruházások tervezéséhez. A real-time forgalomszámláló rendszerek pedig alkalmasak forgalmi dugók detektálására, megelőzésére is.

Napjainkban a kézi forgalomszámlálást egyre inkább felváltják az automatizált módszerek. A radaros és az útba építhető (induktív hurkos) rendszerek mellett a videofelvétel alapján történő számlálás örvend a legnagyobb népszerűségnek. A korlátozott erőforrású, beágyazott környezetben azonban továbbra is kihívást jelent a képfeldolgozáson alapuló számlálás valósidejű megvalósítása. Az elterjedt, nagy számításigényű háttér-eltávolítást és feature-pont követést használó megoldások sokszor nem érik el a kívánt pontosságot vagy sebességet.

Dolgozatomban egy, a forgalomtömeg becslésére alkalmas rendszert mutatok be, amely az utat felülről vevő kamera képét dolgozza fel. Célom egy olyan lámpatestbe építhető intelligens szenzor megalkotása volt, amely adott korlátos erőforrású hardveren is képes valósidőben működni, az elhaladó járművek számát, típusát kellő pontossággal megállapítani, valamint megbecsüli sebességüket és követési távolságukat.

Dolgozatomban részletesen bemutatom a rendszer működését, aminek alapja többféle, hatékony videófeldolgozási módszer összekapcsolása: háttér-eltávolítás, tripwire-alapú számlálás, ill. kis számításigényű adatgyűjtés és osztályozás kombinálása, ezek előnyeinek egyesítése.

A számlálás és osztályozás pontosságát különböző forgalmi helyzeteket bemutató videókon, egy validáló adathalmaz segítségével teszteltem, valamint a kellő gyorsaságot a célhardveren való tesztekkel igazoltam.

szerző

  • Barancsuk Lilla
    Villamosmérnöki szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Csorba Kristóf
    egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

II. helyezett