Regisztráció és bejelentkezés

Szinguláris értékek szerinti felbontáson alapuló képtömörítő eljárás

Napjainkban a technológia fejlődésével és egyre széleskörűbb alkalmazásával az amatőr, otthoni felhasználástól kezdve a profi stúdiótechnikáig bezárólag egyre jobb minőségű képek készítésére van lehetőség és igény, így a rögzítendő méret vagy a továbbítani kívánt adatsebesség is egyre nagyobb. Ezzel párhuzamosan a bitsebesség-csökkentő eljárások hatékonysága is növekszik, egyre jobb algoritmusokat fejlesztenek és építenek bele az újabb és újabb formátumokba (pl. JPEG 2000, MPEG4-AVC). A dolgozat témája egy olyan matematikai módszeren alapuló képtömörítő eljárás, amelyet e téren eddig nem alkalmaztak széleskörűen.

A szinguláris értékek szerinti felbontás előnye, hogy segítségével egy adott képblokknak egy optimális becslése állítható elő. A módszer hatékonysága természetesen nagyban függ az adott blokk méretétől és tartalmától, így az eljárás első lépése, a blokkokra bontás adaptív, azaz képtartalom-függő. A kép részletgazdag, véletlenszerű részein kisebb, míg a homogén vagy jellegzetes struktúrájú területeken nagyobb blokkméret a hatékony.

A blokkokon elvégzett felbontás során kapott szinguláris vektorokat ezek után tovább kódolhatjuk: a következő lépésben egy szintén adaptívan választott transzformáció segítségével (csekély minőségromlás mellett) az adatsebesség nagymértékben tovább csökkenthető.

A dolgozat bemutatja az eljárás során használt matematikai módszereket, részletesen tárgyalja az eljárás teszteléséhez írt MATLAB programot és a hozzá tartozó felhasználói felületet, illetve kitér a megvalósított kódolási eljárás, valamint a már elterjedt és széleskörűen használt bitsebesség-csökkentő formátumok megfelelő kódolási lépéseivel való összevetésére is.

szerző

  • Wallner Ádám
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Kovács Imre
    , Híradástechnikai Tanszék

helyezés

I. helyezett