Regisztráció és bejelentkezés

Gyorsulásmérő szenzoron alapuló valósidejű gesztusfelismerő áramkör megvalósítása karóra méretben

Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik az ember-gép interakciót minél egyszerűbbé és természetesebbé tévő megoldások iránt. Egy karmozdulat egy egyszerű kifejezési mód, hiszen számtalan formát, alakzatot rajzolhatunk a kezünkkel, melyekhez jelentés társítható, és hozzájuk valamilyen funkció rendelhető.

Amennyiben karmozdulatokat szabadon, bárhol és feltűnés nélkül szeretnénk egy eszközzel felismertetni, kézenfekvőnek adódik, hogy egy minél kisebb, karra rögzíthető, karórához hasonló eszközre lenne szükség, mely minderre valamilyen szenzor (például gyorsulásmérő) használatával lesz képes.

Jelenleg már léteznek karmozdulat-felismerés céljából karóra méretű, gyorsulásmérő szenzorral ellátott eszközök. Mindezek hátránya azonban, hogy a gyorsulásmérő adatok gyűjtésén és vezeték nélküli továbbításán túl nem önmaguk végzik a jelfeldolgozást, a gesztusfelismerést egy mögöttes feldolgozó egység végzi. Egy a háttérben működő számítógép megléte azonban csupán korlátozott mobilitást tesz lehetővé a felhasználó számára.

Dolgozatomban egy újszerű megközelítéssel egy analitikus megoldást javaslok bizonyos gesztusok, jellemzően félkör, ferde illetve szögletes vonalakból álló alakzatok felismerésére. Ezen megközelítés előnye, hogy az eszköz nem igényel tanító mintákat. Bemutatom egy olyan algoritmus fejlesztését, mely ezen módszeren alapulva a bejövő gyorsulásmérő-adatokon valós idejű adatfeldolgozást végez. Az algoritmus hatékonyságának tesztelését egy előre rögzített adathalmazon [1] végeztem.

Az algoritmust egy nagyobb prototípuson való futtatás és folyamatos tesztelés közben továbbfejlesztettem, és végül egy ténylegesen karóra méretű áramkört hoztam létre, melyben a jelfeldolgozást és a vezeték nélküli kommunikációt egy-egy mikrokontroller végzi.

Végezetül néhány ötletet, felhasználási lehetőséget mutatok be ezen eszköz felhasználására.

szerző

  • Szucher Krisztián
    villamosmérnöki
    nappali

konzulens

  • Prekopcsák Zoltán
    előadó, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett