Regisztráció és bejelentkezés

Teljesítményoptimalizálás a labdarúgásban

Manapság a különböző sportágakban széleskörben elterjedt, hogy a sportolók teljesítményéről és más testi jellemzőiről adatokat gyűjtsenek. Ezt azért teszik, hogy személyre szabottabb edzéstervet készítsenek, annak érdekében hogy a sportoló teljesítményét maximalizálni tudják. A fizikai terhelési adatok mellett, olyan fiziológiai jellemzők is mérésre kerülnek, amik egy összetett képet adnak sportolók állapotáról. Jelen dolgozatban az alábbi fiziológiai attribútumokkal foglalkoztunk.

A kreatin-kináz enzim a súlyosabb megterhelések hatására az izmokból a véráramba jut, melynek mennyisége vérvétel segítségével meghatározható. Az enzim szintjéből tudunk következtetni arra, hogy az izmok mennyire lehetnek terhelt vagy regenerált állapotban.

A szívfrekvencia variabilitás megmutatja, hogy a játékos szíve mennyire képes jól reagálni, a megterhelésekre. Továbbá, számításokkal meg lehet becsülni, hogy a szív vegetatív szabályozása inkább a szimpatikus vagy a paraszimpatikus dominancia felé hajlik. Melyből a test stressz helyzetére kapunk rálátást.

Amennyiben nem kap megfelelő mennyiségű és minőségű alvást a sportoló, az merőben kihat a teljesítményére. A sportolók alvását különféle metrikák alapján tudjuk mérni, mint például a REM-fázis hossza, a mély alvás hossza vagy az ébrenlét aránya. Ezen információk segítenek felmérni a játékosok másnapi teljesítőképességét.

Munkánk során kapcsolatot kerestünk az előbbi három fiziológiai tényező illetve a játékosok edzéseken és mérkőzéseken nyújtott teljesítménye között. Így meghatároztuk azoknak az optimális szintjét az egyes játékosoknál. Továbbá a mérkőzésen nyújtott teljesítményük alapján terhelési sávokat határoztunk meg, amelynek segítségével csapatszinten vizsgáltuk a teljesítmény optimalizációját. Ezek felhasználásával lehetőségünk nyílt egy olyan modell létrehozására, amivel képesek vagyunk egyénenként meghatározni a fiziológiai tényezők egy olyan arányát ami mellett a sportolók a legnagyobb teljesítményt tudják nyújtani.

szerzők

 • Revisnyei Péter
  Egészségügyi mérnök szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Dobreff Gergely
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Pašić Alija
  egyetemi adjunktus, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
 • Dr. Toka László
  egyetemi docens, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

helyezés

II. helyezett