Regisztráció és bejelentkezés

Előfeldolgozási lépések hatása a DTW alapú online aláíráshitelesítési algoritmusok pontosságára

A kézi aláírás az egyik legrégebb óta és legszélesebb körben használt biometrikus hitelesítési eszköz. Napi rendszerességgel írunk alá különböző hivatalos dokumentumokat, ám a technológiai változásokat követve egyre többször találkozunk digitális táblagépek, aláírópadok használatával a megszokott papír alapú nyomtatványok helyett. A régen megszületett elvárás, hogy egy-egy aláírás eredetiségéről pontos döntést tudjunk hozni, valamint a technológiai fejlődés által biztosított új lehetőségek közösen hívták életre az automatizált online aláíráshitelesítés igényét.

Ennek során a különböző digitális segédeszközökkel (pl. nyomásérzékeny toll, digitális táblagépek stb.) rögzített aláírások eredetiségéről születik korlátos időn belül egy programozott döntés. A cél, hogy ezeket a döntéseket a hitelesítő rendszer minél nagyobb biztonsággal, a lehető legkevesebb tévedéssel tudja meghozni. Az aláíráshitelesítő rendszerek ezért nagy bonyolultságú, összetett megoldások, melyek különböző fázisokban, rengeteg szempont szerint vizsgálják az aláírásokat.

Jelen dolgozat célja a Dynamic Time Warping (DTW) algoritmus használatán alapúló hitelesítő rendszerek különböző lehetséges elemeinek (hitelesítési szempontok, algoritmusok), azok megválasztásának a hitelesítési eredményekre gyakorolt hatásának vizsgálata. Különös tekintettel az aláírások rögzítésekor keletkezett egyes torzulások, anomáliák megszüntetését célzó, úgynevezett előfeldolgozó lépésekre. A dolgozatban szereplő megfigyelések egy széleskörű méréssorozat eredményeit képezik, így általánosabbak, nem csupán egy-egy speciális esetben helytállóak. A dolgozat célja továbbá a mérések során tapasztalt megfigyelések, megállapítások segítségével elősegíteni és támogatni hatékony online aláíráshitelesítő rendszerek tervezését.

Régebb óta foglalkozom a DTW alapú online aláíráshitelesítés témakörével, ennek köszönhetően jelen dolgozatom számos ponton épít a 2018. őszén beadott „ON-LINE ALÁÍRÁS-HITELESÍTÉSI ALGORITMUSOK VIZSGÁLATA” című TDK dolgozatomra. Az elmúlt egy évben végzett kutatás a korábbiakon alapszik, ám a tavalyi dolgozat sokkal szűkebb metszete volt a témakörnek, jelen dolgozat több adatbázison végzett méréseket dokumentál, jóval több előfeldolgozó algoritmust vizsgál, sokkal részletesebben, valamint vizsgálja a referenciaként használt aláírások korának hatásait is.

szerző

  • Szücs Cintia Lia
    Mérnök informatikus szak, mesterképzés
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Kővári Bence
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett