Regisztráció és bejelentkezés

Fizikai kísérleteket támogató keretrendszer mobil készülékek alkalmazásával

Manapság szinte minden mobiltelefonban több lehetőség rejlik az egyszerű telefonhívásnál vagy sms küldésnél. Teljesen természetes már számunkra, ha egy eszköz kamerával, WiFi adapterrel és egyéb olyan extrákkal, illetve szenzorokkal van ellátva, melyek egy hívás lebonyolításához nem szükségesek, de a növekvő felhasználói igényeket kielégítik, illetve lehetővé teszik ezen eszközök más területen történő alkalmazását is.

A rendelkezésre álló érzékelők számos látványos fizikai kísérlet megvalósítását is lehetővé teszik, melyek közül néhányat az alkalmazásom segítségével demonstrálok. Az Androidos okostelefonok népszerűségének köszönhetően a kísérletek otthon is könnyen elvégezhetőek.

Kutatásom során egy fizikai kísérleteket támogató keretrendszert fejlesztettem. A keretrendszer két részből áll, a számítógépen futó szerverből, és Android operációs rendszerű telefonokon futó kliensekből, melyek WiFi-n keresztül kommunikálnak egymással. A szerveren futó alkalmazás feladata a kísérletek reprezentatív megjelenítése, és az ehhez szükséges mérési adatokat szolgáltató kliensek vezérlése.

A felhasználói interakció majdnem teljesen a szerveralkalmazásra koncentrálódik. Innen indíthatjuk a kísérleteket, és itt tekinthetjük meg az adatokból felépített ábrákat, eredményeket, következtetéseket. Az elrendezés előnye, hogy a telefonokat akár zárt, nehezen megközelíthető helyekre is el lehet helyezni, de a szolgáltatott adatok kényelmesen, akár real-time megtekinthetőek a számítógép segítségével. Továbbá oktatási célokra is felhasználható például egy projektor beiktatásával.

A keretrendszer úgy került kialakításra, hogy ahhoz könnyen, gyorsan lehessen új kísérleteket adni, és azokat színes, illusztratív felületekkel hatékonyan bemutatni.

szerző

 • Szemők Ádám Dávid
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Ekler Péter
  Docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
 • Dr. Csorba Kristóf
  egyetemi docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Jutalom