Regisztráció és bejelentkezés

Tudásalapú adatelemző rendszer természetes nyelvű interfésszel

Manapság egyre szélesebb körben használnak számítógépes adatelemzési eszközöket. Munkám során két aspektusra helyezek hangsúlyt, melyek napjainkban egyre relevánsabbak. Egyrészt a szöveg elemző- illetve kereső rendszerek hatékonysága sok területen nem teljesíti az elvárásokat, másrészt a felhasználók jelentős része nem rendelkezik mélyebb informatikai ismerettel, ami sokszor szükséges az említett eszközök használatához. Ilyen alkalmazási területek például a természet tudományok és a bölcsészet, ahol a rendelkezésre álló adatok minősége sokszor nem megfelelő a jelenleg elterjedt eszközök számára.

Dolgozatomban a problémák megoldására a szakterületi tudás jobb kiaknázásával teszek javaslatot, ennek keretében egy tudásalapú szövegelemző-rendszert fejlesztettem, amely rendelkezik egy természetes nyelvű interfésszel is.

A rendszer lehetővé teszi a betöltött szövegek tudásalapú feldolgozását, amelynek a megvalósításához szükséges szemantikai információt RDF formátumban tárolja. A dolgozatom során megmutatom, hogy a klasszikus kulcsszó alapú kereséssel szemben ez a módszer jobb pontosságú találatokat eredményez, valamint a szövegelemzési és más hagyományos stilometriai műveletek során is jobb eredményeket ér el.

A rendszer másik előnye a természetes nyelvi interfész, amely lefordítja a lekérdezéseket a rendszer által feldolgozható belső parancsokra. Ez megkönnyíti azok munkáját, akik nem rendelkeznek programozási ismeretekkel. Munkám során példaként a szövegelemző-rendszerhez az irodalmárok által használt stilisztikai eszközöket nyújtó felületet valósítottam meg.

szerző

  • Rabinovits Jakov
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Mészáros Tamás Csaba
    docens, Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

helyezés

Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Jutalom