Regisztráció és bejelentkezés

Számítógépes látáson alapuló térfogatmérés gáz-folyadék elegyekben

Számos művelet automatizálása kiemelt társadalmi és gazdasági jelentőséggel rendelkezik az ez által megnövelt termelékenység, hatékonyság, valamint biztonság miatt. A számításkapacitás növekedése, valamint a képkészítés és feldolgozás eszközeinek fejlődése olyan új lehetőségeket tártak fel ehhez, melyek korábban csupán emberi munkaerő segítségével voltak kivitelezhetőek.

A számítógépes látás használatára most is számos hétköznapi, ipari, valamint kémiai alapokon nyugvó példát lehet hozni, és felhasználási köre a jövőben vélhetően tovább fog szélesedni. Ilyen felhasználási terület lehet a kiscsatornás kétfázisú áramlási rendszerek áramlási tulajdonságainak vizsgálata. A fázishatárok automatikus kiértékelésével lehetőség nyílik a kétfázisú rendszerben a fázisok arányának, sebességének, valamint áthaladó térfogatának (és ebből levezetve térfogatáramának) a meghatározására. Ezek – többek között – áramlásos katalitikus hidrogénezési reakciók, valamint hőátadási műveletek során is előnyösen felhasználható. Célom egy olyan térfogatmérő alkalmazás kifejlesztése, mely előnyösen alkalmazható a kiscsatornás kétfázisú áramlási rendszerekben gyakori Taylor áramlás esetén.

A dolgozat során – az alkalmazás tesztelésére – létrehozott mérési elrendezés, valamint a C++ és OpenCV segítségével készített alkalmazás fejlesztésével kapcsolatos megfontolások kerülnek tárgyalásra. Az alkalmazás jóságának meghatározásakor nem csak a térfogatmérés pontossága, hanem a valós idejű feldolgozás kritériuma is vizsgálatra került. A tesztek alapján az elkészített alkalmazás képes – az említett körülmények között – valós időben a manuális bürettás gázmérés helyettesítésére.

szerző

 • Szűcs András
  Villamosmérnöki szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Blázovics László
  Adjunktus, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
 • Dr. Szűcs Rózsa
  Tanársegéd, Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett