Regisztráció és bejelentkezés

Hatékony mintakeresés kártékony programok azonosítására grafikus kártyán

A grafikus hardverek fejlődésével az eredetileg grafikus feladatok ellátására tervezett vezérlőkártyák, vagy röviden GPU-k (Graphics Processor Unit) egyre nagyobb teret nyernek általános felhasználási területeken is. Ezen erősen párhuzamos eszközök egyre szélesebb körű felhasználásnak örvendenek számos tudományterületen, például a bioinformatikában (DNS-szekvenálás, protein folding), a gyógyszerkutatásban (molekuláris szimulációk) és a pénzügyekben (kockázatelemzés). A GPU-k erőforrásigényes algoritmusok körében való térhódítása jelentős, és a párhuzamos működés irányába való törekvés a központi feldolgozó egységek, vagy röviden CPU-k (Central Processing Unit) fejlődését követve is igen szembetűnő.

Az informatikai technológiák fejlődésével és a számítógépes hálózatok gyors elterjedésével az elmúlt évtizedekben fontos feladattá vált az ezen technológiákkal együtt megjelenő rosszindulatú programokkal szembeni védelem. A hálózati sávszélesség és a háttértárak gyors kapacitás-növekedésével egyre fontosabbá válnak az olyan eszközök, amelyek nagy mennyiségű adat gyors ellenőrzésére képesek.

Adódik a kérdés, hogy alkalmas-e a GPU a kártevő programokkal szembeni effektív védelemre. A GPU-k a jó tulajdonságaik mellett architekturális sajátosságaik miatt új kihívásokat rejtenek magukban implementációs szempontból, így a kérdés megválaszolása speciális algoritmus megtervezését, implementációját és tesztelését igényli.

A dolgozatomban egy olyan szignatúra alapú víruskereső algoritmust mutatok be, amely masszívan párhuzamos működéséből adódóan képes a GPU erőforrásainak magasfokú kihasználására, és ezáltal a víruskeresés hardveres gyorsítására.

szerző

  • Frendl Péter
    Mérnök informatikus szak, alapképzés
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Dudás Ákos
    docens, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

III. helyezett