Regisztráció és bejelentkezés

GTA - Maradj ébren

Napjainkban az informatikai rendszerek egyre inkább életünk részét képezik. Az intelligens mobil eszközök felhasználási lehetősége igen széleskörű. Szenzorok segítségével folyamatos monitorozás alatt tarthatják környezetüket, nincs ez másképp egy gépjármű vezető fülkéjében sem. Egy mobil készülék a vezető megfigyelésével és az OBD-II fedélzeti diagnosztikai rendszere által szolgáltatott adatok feldolgozásával egészségügyi támogatást nyújthat a vezető éberségi állapotának monitorozásában, ezzel komoly szerepet játszva az elalvás miatt bekövetkezett közúti balesetek megelőzésében.

Vezetés közben, legfontosabb a biztonsági szempontokat szem előtt tartani, így olyan alkalmazást kell tervezni, mely kezelése egyszerű, futás közben nem vonja el a figyelmet és közben kellő hatékonysággal határozza meg a vezető éberségi állapotát különböző vizuális gesztusok alkalmazásával, valamint a szenzor információk feldolgozásával.

A reakció mérése során bizonyos időközönként kézjeleket kér a vezetőtől, melyet a kamera felé mutatva detektál, így nem kell a képernyő megnyomására figyelni vezetés közben, mely tevékenység megint csak nagyban növelheti a baleset kockázatát. A felismerés során különböző képfeldolgozó és kézfelismerő algoritmusokat alkalmaztunk. Ennek segítségével először elkülönítjük a kézfejet a kamera által rögzített kép többi részétől, majd meghatározzuk a tenyeret, az ujjakat és a kart. Az így kapott információ alapján eldöntjük, hogy a vezető által mutatott kézjel megfelelő-e.

A reakció idő és fedélzeti információk továbbításával és elemzésével meghatározható a fáradtság szintjének változása, így lehetőség nyílik a vezetőnek történő visszajelzésre, a viselkedésének módosítására, ezzel a baleset kockázatának csökkentésére.

szerzők

 • Hirt Krisztina
  Mérnök informatikus szak, mesterképzés
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Kárpáti Bence
  Külföldi egyetem

konzulensek

 • Vajda Lóránt
  , BME-EMT (külső)
 • Tóth András
  Project Manager, NNG kft. (külső)

helyezés

Jutalom