Regisztráció és bejelentkezés

Demenciatípusok felismerése egyszerű számítógépes játékokon keresztül

Az átlagéletkor növekedésével az időskori szellemi hanyatlás és az azt tipikusan megelőző enyhe kognitív zavar (Mild Cognitive Impairment, MCI) egyre több embert érint. A betegség ugyan még nem gyógyítható, de korai felismerésével a folyamat lassítható és karbantartható. Az M3W projekt* kettős célt tűzött ki: az idős emberek számára szórakoztató számítógépes játékokat fejleszt, miközben a játékokkal gyűjtött adatok alapján a szellemi hanyatlás korai felismerésére törekszik. A játékos egy keretrendszeren belül, egymástól független játékok rendszeres használatával tesztelheti saját kognitív képességeit.

Az előző félévben az önálló labor feladatom egy olyan egyszerű játék elkészítése volt, amely a közismert pszichológiai teszten, a Corsi-kockákon alapul, és a téri-vizuális munkamemória kapacitását méri. Mivel a munkamemória romlása a demencia jellemző tünete, ezzel a teszttel a kognitív zavarok jelentős része kimutatható, ellenben a demencia típusa nem határozható meg. A különböző demenciatípusok elkülönítéséhez a végrehajtó funkciók (stratégiai tervezés, stratégiaváltás stb.) tesztelésére is szükség van.

A memóriatesztek kiegészítésére három, a végrehajtó funkciókat tesztelő játékot készítettem, közismert pszichiátriai tesztek elveit felhasználva. Tudományos diákköri dolgozatomban az előzmények bemutatása után ezeket az új játékokat ismertetem.

Az első két játék, a „Gyémántok” és a „Gráfok”, egy-egy viszonylag népszerű internetes játékon alapulnak. Ez a két játék egyaránt igényel rövidtávú (célirányos) gondolkodást, és stratégiai tervezést, míg a harmadik, a „Pontozó” a stratégiák váltásának képességét teszteli.

A M3W projekt jelenleg az ún. „Early Pilot” fázisban van; az új játékok fejlesztése közben felhasználtam a nyári tesztelések tapasztalatait is.

*[Az M3W (Maintaining and Measuring Mental Wellness, magyarul: A szellemi frissesség megőrzése és mérése) projekt az AAL Közös Program keretében, az Európai Bizottság és a nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs ügynökségek – Magyarországon a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség – támogatásával indult el 2011 decemberében és 2014 novemberében ér véget. A projektet a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpontja vezeti, közreműködik a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéke, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája, a Gaudiopolis idősotthon, a Silver Kiadói Kft., a svájci Zurich University of Applied Sciences, a luxemburgi Actimage Co. és a görög Frontida Zois otthonápolási vállalkozás.]

szerző

 • Gáspár Nóra
  villamosmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Hanák Péter
  ny. tudományos munkatárs, Irányítástechnika és Informatika Tanszék
 • Dr. Csukly Gábor
  egyetemi tanársegéd, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom